HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catUn any més, compromesos amb Tortosa

Un any més, compromesos amb Tortosa

Ara fa 1 any que es va constituir el nou consistori de l’Ajuntament de Tortosa per al mandat 2019 – 2023 a resultes de les eleccions municipals del 26 de maig, i cal dir que ha estat un any complicat i gens fàcil, que ha plantejat grans reptes de futur per a Tortosa.
Els resultats d’aquests comicis a la nostra ciutat no van donar lloc a grans majories, amb els quals es trencava amb dotze anys d’hegemonia de Junts x CAT (l’antiga CiU) amb els seus socis de govern d’ERC al govern municipal de l’Ajuntament de Tortosa.
Aquesta situació deixava un nou i obert panorama polític amb la possibilitat de configurar noves majories, i posava sobre la taula la governabilitat de la nostra ciutat.

Des del PSC, com a força progressista i d’esquerres, des de l’oposició vam entendre des del primer moment que la governabilitat a Tortosa només es podia afrontar amb responsabilitat i generositat i amb la mà estesa que sempre ens ha caracteritzat com a partit dialogant i de consens. Fins i tot vam arribar a plantejar un govern de concertació.

El nostre partit ho vam intentar i vam posar tot de la nostra part per configurar una alternativa al govern independentista de JxCat i ERC, però ni els republicans ni la resta de forces polítiques, sempre menystenint el PSC, van ser capaços de configurar aquesta alternativa: la CUP imposant vetos, els republicans posant línies roges i dient que “sí, però no” perquè potser no volien donar l’’alcaldia a Movem, formació que, incòmodes per les sentències del procés, ens demanaven un xec en blanc i que els donéssim suport sense formar part del govern i després ja veuríem, fins i tot amb propostes per deixar el grup municipal del PSC i integrar-nos en les seves llistes al 2023.

Cap d’ells van entendre que, davant d’aquesta incapacitat de formar un govern alternatiu, calia deixar treballar per la governabilitat de la nostra ciutat i per tirar endavant el futur de Tortosa. Un futur, que és lo que ha de ser prioritari, almenys sí que ho és per al Partit del Socialistes de Catalunya. La nostra prioritat sempre ha estat i serà Tortosa.

I així és com els socialistes vam afrontar el primer semestre del mandat: des de l’oposició, però, sempre amb responsabilitat i mà estesa, donat suport al govern municipal a aquelles polítiques que fessin avançar Tortosa i en benefici dels tortosins i tortosines, des de la perspectiva del nostre programa electoral, com a partit progressista i d’esquerres, sent molt conscients de les dificultats que suposa que la ciutat estigui governada per la força més votada amb només 7 regidors i regidores en minoria, dintre d’un consistori de 21 regidors i regidores.

Perquè no podem caure en l’immobilisme i la paràlisi perquè sí. La gestió d’’un Ajuntament és un tema molt seriós i no podem estar sota el caprici d’’uns partits polítics que, bé per renunciar al seu passat com a socis de govern, o bé per la seva incapacitat de formar una alternativa de govern, volen fer de la frustració un modus vivendi fins a abocar la ciutat a la inacció.
Així es va evidenciar a finals del 2019 quan, després que el PSC negociés l’aprovació dels pressupostos amb JXCat per al bé de la ciutat, es va posar sobre la taula la possibilitat d’una moció de censura només com una maniobra de pura distracció, ja que ERC en cap moment vol donar l’alcaldia a Movem.

El segon semestre d’aquest primer any de mandat ha estat marcat per uns fets que han determinat l’actual configuració del govern i, conseqüentment, la resta del mandat.

En primer lloc hi ha la configuració d’un nou govern municipal, basat en la governabilitat i fruit de la signatura del “Compromís per Tortosa”, el pacte entre el PSC i JxCat. La governabilitat de Tortosa, una major estabilitat al govern, la nostra vocació de govern, la constant recerca del bé comú dels nostres veïns i veïnes i la capacitat de treball i de servei públic són les raons que ens van fer dialogar per superar les diferències del passat i mirar cap al futur per treballar per Tortosa. Nosaltres no som el partit d’anar sempre a la contra, som el partit d’anar a favor dels nostres pobles i ciutats, de Tortosa, i dels tortosins i tortosines.
Som conscients que aquest pacte continua configurant un govern en minoria, però entenem que és la millor opció per posar en valor la nostra coherència política, la nostra fidelitat a les nostres idees i als nostres valors i principis de progrés i d’esquerres, i el nostre compromís amb Tortosa i els tortosins i tortosines.

Aquest fet s’afegeix a la nova configuració del nostre grup municipal amb la incorporació de la companya Estefania Valdés en substitució de Manel de la Vega.

Però sense dubte, hi ha hagut dos circumstàncies que han marcat la segona part d’aquest primer any de mandat: el temporal Glòria i la pandèmia del coronavirus, que han fet que des del govern municipal, com a partit de progrés i d’esquerres, haguem intensificat, encara més si cap, els nostres esforços, el nostre treball i les nostres polítiques centrades en les persones. Especialment en atendre les necessitats bàsiques i urgents dels nostres conciutadans davant d’aquesta triple crisi que tenim al davant sanitària, social i econòmica.

Han estat mesos durs i complicats, en els quals, com a partit d’esquerres no podíem donar l’esquena als nostres conciutadans, i per tant hem abordat aquesta situació i desenvolupat la nostra tasca de govern amb fermesa i generositat, amb responsabilitat, amb col·laboració  i mà estesa, però sobretot, pels tortosins i tortosines i per la governabilitat i el futur de Tortosa.
Això s’ha vist amb la redacció del Pla de reactivació econòmica i social “REACTIVEM TORTOSA”, que recull fins a 175 accions i mesures dutes a terme des del primer dia de la crisi o que s’emprendran des del govern municipal a curt i mitjà termini i que configura una potent i dinàmica eina de treball per garantir les necessitats i els serveis bàsics al conjunt de la ciutadania i preservar la continuïtat de l’activitat de les empreses i comerços i conservar i impulsar la creació de llocs de treball i garantir els drets socials de treballadors i treballadores.

I així ho continuarem fent, refermant el nostre Compromís amb Tortosa treballant dia a dia i colze a colze amb un equip de govern cohesionat i responsable en pro del gran repte que tenim al davant, la governabilitat de Tortosa i el seu futur. Des de les regidories d’Urbanisme i Obres Públiques, Habitatge, Patrimoni, Cultura, Fires, Governació i Servei d’Atenció al Ciutadà, i des de les que hem creat de nou des d’una visió progressista i d’’esquerres: d’Igualtat i Drets Civils, de Memòria Històrica i de Participació i Transparència, estem treballant i actuant amb diligència i responsabilitat, i amb la implicació que hem demostrat sempre, per la Tortosa que tu vols: Tortosa per treballar, Tortosa per avançar, Tortosa per viure, Tortosa per gaudir i Tortosa pels seus pobles.

El grup del PSC a l’Ajuntament de Tortosa tenim el convenciment, la capacitat de treball i gestió des de la responsabilitat, tenim una visió clara de futur de la nostra ciutat i la il·lusió de treballar per Tortosa i pels seus habitants, en un projecte compartit amb totes i tots sense deixar a ningú pel camí, així ho hem fet i així continuarem assumint aquesta responsabilitat i aquest compromís amb Tortosa amb il·lusió, humilitat i fermesa, i sempre al servei de la ciutadania de Tortosa. Tortosa, sobre tot!

Enric Roig Montagut
Enric Roig Montagut
1r tinent d’Alcaldia i Regidor d’Urbanisme, Cultura i Habitatge
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 2 =

Últimes notícies