HomeSense categoriaUn bus del Banc de Sang comença a vacunar sense cita en...

Un bus del Banc de Sang comença a vacunar sense cita en pobles ebrencs amb baixos percentatges d’immunització

TERRES DE L’EBRE // Els mateixos busos que es mouen per tot Catalunya acollint donants de sang serveixen ara per reforçar la vacunació als municipis amb un baix percentatge de població immunitzada. És el cas d’Alcanar, on aquest dimecres al matí s’ha desplegat la nova estratègia del Departament de Salut per incrementar la immunització en el sector de població major de 40 anys. Poc després d’obrir-se, s’han format cues al Centre Cívic de persones que volien rebre la vacuna monodosi de Janssen. La idea és facilitar al màxim el procés al veïnat d’aquestes franges d’edat, considerat com a més vulnerable a les conseqüències del virus. El bus tornarà a visitar una població de les Terres de l’Ebre la setmana vinent.

La vacunació a l’interior del bus ha començat a dos quarts d’onze del matí. Després d’identificar-se documentalment a l’exterior, els usuaris anaven passant a l’interior del vehicle on se’ls dispensava la vacuna i en sortien pocs segons després per guardar els quinze minuts d’esperar posteriors en espais habilitats dins i fora del centre cívic. Una hora després, la concurrència ja s’ha reduït visiblement i els usuaris anaven arribant poc a poc mentre el personal d’infermeria no perdia l’ocasió de preguntar a tothom que s’atansava si estava interessat a posar-se la vacuna.

L’estratègia, segons Salut, pretén reforçar i accelerar el ritme de vacunació en els municipis de les Terres de l’Ebre on la cobertura és més baixa que en d’altres, especialment, pel que fa al sector de població de més de 40 anys i que pot trobar problemes a l’hora d’accedir a les convocatòries amb cita prèvia. “Els percentatges estan sobre la mitjana catalana però no és homogeni: no hi ha la mateixa cobertura vacunal”, admet la directora territorial del Departament a les Terres de l’Ebre, Mar Lleixà.

La visita del bus d’aquest dijous a Alcanar es podria repetir la setmana vinent en altres municipis o Equips d’Atenció Primària (EAP) ebrencs la setmana vinent. Ulldecona-La Sénia, l’Ametlla de Mar-el Perelló i Sant Carles de la Ràpita-Alcanar es troben entre els candidats. Aquest dimarts, sense anar més lluny, es va posar en marxa també un punt de vacunació sense cita al Casal de Joventut de Gandesa, dispensant-se 317 dosis.

Selecció de municipis

El Departament assegura que ha estat “selectiu” a l’hora d’escollir els municipis que més necessiten aquest reforç de vacunació sense cita, per facilitar l’accés a franges d’edat que poden resultar especialment afectades pel contagi, com la de majors de 40 anys, en aquest cas. Lleixà admet que malgrat les accions informatives desplegades en diferents àmbits, especialment també amb col·lectius vulnerables, es mantenen en alguns casos “índexs baixos de vacunació”. “Facilitem-ho i veurem què passa. Avancem en l’estratègia i posem les màximes facilitats possibles a la població. Fem una crida i sensibilitzem per veure si podem canviar les dades i doblegar la corba” de la cinquena onada, segons ha subratllat.

El cas d’Ivan March exemplifica aquest tipus de resposta. Després de deixar passar les tres cites anteriors que li havien proposat, s’ha presentat aquest dimecres al matí al bus d’Alcanar per rebre la vacuna. “A mi m’ha anat perfecte. M’ho ha dit la meva parella d’Alcanar. Quan he anat a mirar-ho em donaven cita a Barcelona. Ha estat excel·lent. És només una dosi. Per mi és un regal: jo ara volia vacunar-me, hauria pagat diners. Ho haurien de fer a tot arreu”, ha relatat.

El ganxo de les vacunes monodosi

En el seu cas, reconeix, “no donava importància al tema de les vacunes”. “Prioritzava els meus entrenaments de fisioculturisme. Però he vist que es posa la cosa seriosa, ataca la gent jove i s’hauria de posar la vacuna a tothom”, ha reflexionat mentre esperava els quinze minuts de rigor posteriors a la inoculació. Creu que no només és necessari per evitar la malaltia, sinó que disposar del certificat de vacunació s’ha convertit en un requisit per optar a una feina o poder viatjar.

Dintre d’aquestes facilitats per atreure els usuaris, destaca l’elecció de la vacuna de Janssen, que només requereix l’aplicació d’una dosi. La idea, en general, ha estat molt ben acceptada, segons ha reconegut Elisa Vallejo, promotora del Banc de Sang i Teixits de les Terres de l’Ebre. “A la població que anirem saps que serà aquell dia la vacunació i ja està”, ha destacat.

L’entitat posa en valor la seva col·laboració en la vacunació, després d’haver ja participat anteriorment en els cribratges mòbils. Ara, tres dels seus cinc vehicles es destinen a la vacunació en diferents punts de Catalunya. Els ajuntaments col·laboren posant espais a disposició per poder organitzar l’accés i l’espai d’esperar posterior a la inoculació. “Estem programant una nova sortida a les Terres de l’Ebre la setmana vinent: encara no sabem la data ni la població. Però resposta avui ha estat molt bona: avui ha estat la primera i no serà l’última”, ha avançat.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

79 + = 87

Últimes notícies