HomeSalutUn equip d'investigadors identifiquen biomarcadors associats a la covid-19 greu

Un equip d’investigadors identifiquen biomarcadors associats a la covid-19 greu

El grup de recerca d’Infecció i Immunitat de la Universitat Rovira i Virgili, l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili i de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona -que formen part del CIBERInfec– ha determinat el perfil proteòmicmetabolòmic i lipidòmic del sèrum de pacients amb covid-19 amb diferents graus de severitat: asimptomàtics o lleus, severs i crítics.

Els resultats d’este treball identifiquen canvis significatius en les concentracions relatives de determinats compostos en el sèrum de pacients crítics amb relació a altres pacients que no han desenvolupat la malaltia o que l’han desenvolupat de forma molt lleu.

Els resultats obtinguts de l’anàlisi multi-òmic ajuden a aprofundir en el coneixement de la fisiopatologia de la infecció per SARS-CoV-2 i determinar les vies metabòliques implicades en la severitat de la covid-19. Permeten proposar un nou panell predictiu d’evolució de malaltia.

En este treball hi han participat professionals i pacients de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron i de l’Hospital Universitario Virgen del Rocío de Sevilla. S’han estudiat 273 pacients infectats per SARS-CoV-2 reclutats durant la primera onada de la pandèmia, març-abril de 2020, en els tres hospitals, agrupats per la gravetat de la malaltia segons els criteris d’inclusió mèdica en asimptomàtics-lleus, greus o crítics.

Mitjançant l’anàlisi multi-òmic s’han identificat 65 proteïnes, 34 metabòlits i 28 lípids amb concentracions relatives augmentades o disminuïdes en el sèrum dels pacients que es relacionen amb la severitat de covid-19.

Concretament, en el moment d’infecció per SARS-Cov-2, s’ha trobat un perfil clarament diferenciat entre el pacient que gairebé no tindrà evolució de la malaltia enfront d’aquells pacients que desenvoluparà covid crític. Les noves molècules identificades en este treball es troben relacionades amb rutes metabòliques específiques de les cascades del complement i de la coagulació, l’activació plaquetar, l’adhesió cel·lular, la inflamació aguda, la producció d’energia, el catabolisme d’aminoàcids i el transport de lípids.

Estes vies metabòliques estarien directament relacionades amb la severitat de la malaltia i permeten proposar un nou panell predictiu d’evolució de malaltia. S’ha identificat que canvis en la concentració relativa de les proteïnes Fetuin-A (AHSG) i inhibidor de inter-α-tripsina (ITIH3), de l’àcid glutàmic (GA) i de l’espècie lípidica ChoE (18:0), permeten diferenciar en l’àmbit clínic, amb un nivell de precisió molt acurat, el pacient covid-19 lleu del pacient covid-19 crític.

L’estudi s’ha fet al Centre de Ciències Òmiques (COS), una unitat mixta URV-Eurecat, i forma part del projecte covidomics centrat en la identificació de factors de risc associats a la gravetat de la covid-19 i finançat per la Direcció General de Recerca i Innovació en Salut del Departament de Salut de la Generalitat.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 2 =

Últimes notícies