HomeSense categoriaUn equip liderat per la URV dissenya una aplicació mòbil per fomentar...

Un equip liderat per la URV dissenya una aplicació mòbil per fomentar la bona salut mental de les cuidadores

Les aplicacions mòbils són una eina útil per complementar les mesures terapèutiques presencials, i en el món de la Infermeria queda encara molt de camí per explorar. Un dels últims exemples del potencial que les noves tecnologies representen en l’àmbit de la salut és l’aplicació mòbil Cuidadoras Crónicos, dissenyada per un equip interdisciplinari liderat pel Departament d’Infermeria de la URV amb la col·laboració del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques, que ha desenvolupat la part tecnològica de l’aplicació.

L’objectiu d’aquesta aplicació és afavorir la salut mental de les persones que tenen cura d’un malalt crònic, una tasca que representa un alt nivell d’estrès per al cuidador i que sovint li acaba provocant problemes de salut, tant físics com psicològics.

L’aplicació es posa en marxa cada dia a l’hora establerta per la usuària amb una frase motivadora. Després se succeeixen diverses activitats que interpel·len la cuidadora a avaluar el seu estat d’ànim emocional i a reflexionar sobre tot allò de positiu i d’enriquiment personal que representa tenir cura d’una altra persona. Per fer-la més atractiva es va crear el personatge de la TIVA –el nom prové del concepte Salut Mental Positiva i està inspirat en una ceba-. Les usuàries aconsegueixen punts si participen en les activitats proposades i la TIVA es va transformant.

Pepi Pallarés, una de les cuidadores que ha participat en el projecte explica que “Per mi, poder utilitzar aquesta aplicació va ser com una alenada d’aire fresc en un moment de molta calor”, Pallarés porta 12 anys cuidant la seua mare, a Tortosa, i ha hagut de deixar prematurament la feina per poder-s’hi dedicar al 100%. “Les persones grans són molt absorbents i això fa que les cuidadores ens sentim sovint molt soles i aïllades. A mi l’aplicació em va ajudar a veure-ho tot de manera més positiva”, afegeix.

Núria Albacar, professora d’Infermeria del campus Terres de l’Ebre de la URV i coordinadora del projecte juntament amb la professora Carme Ferré afirmen que “Hem comprovat que les persones cuidadores s’han sentit més acompanyades fent servir l’aplicació i que això ha incidit positivament en el seu benestar biopsicosocial”.

Aquesta aplicació és la continuació del projecte web www.cuidadorascronicos.com que es va posar en marxa el 2015, com a eina de suport i d’intercanvi d’experiències per a persones cuidadores i que també va liderar un equip de la URV.

El personatge de la Tiva és una ceba que es va transformant a mesura que les cuidadores guanyen punts

 

Prova pilot i assaig clínic

A l’hora de desenvolupar aquest projecte, primer es va fer una prova pilot per valorar la usabilitat de l’eina i després un assaig clínic amb un total de 108 cuidadores en diferents zones del país. La meitat d’aquestes cuidadores va utilitzar l’eina i l’altra meitat no, per fer una comparativa entre els dos casos. Els primers resultats apunten que aquesta eina ha millorat l’estat d’ànim de les cuidadores. Així, segons les conclusions preliminars les frases motivadores van servir per incrementar el seu benestar mental, i 100% de les cuidadores que van participar en la prova recomanarien l’aplicació.

“Les persones cuidadores necessiten molt suport, i eines d’aquest tipus són de molta ajuda”, afirma Mònica Mulet, infermera del CAP Baix Ebre que ha participat al projecte. Concretament, ella va tutelar 10 cuidadores que van fer servir l’aplicació i 10 que no. “La majoria es van mostrar molt satisfetes”, assenyala. “És interessant que els professionals infermers prescriguin i recomanin entorns online apropiats i fiables com a complement a les mesures terapèutiques presencials que realitzen habitualment”, apunta Albacar.

Una vegada comprovada l’efectivitat d’aquesta eina, el següent pas és inscriure-la al registre de la propietat intel·lectual “per protegir la idea i valorar si es pot comercialitzar”, assenyala Maria Ferré, del departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV i membre del grup de recerca Smart Health de la URV. “Aquest és un terreny encara molt verge, d’aquí que siguin interessants totes les iniciatives que vagin sorgint”, assenyala Ferré, que precisa que la construcció i programació de l’app va anar a càrrec de dos estudiants del grau d’Enginyeria Informàtica de la URV i els va servir per desenvolupar el seu Treball de Final de Grau.

Les patologies cròniques suposen el 80% de la mortalitat i representen el 50% de les despeses del sistema sanitari. Les cures informals són el recurs més utilitzat per les persones grans i dependents, que en un 79% dels casos són cuidats per familiars amb una mitjana de 5 hores diàries de dedicació.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + = 15

Últimes notícies