Un estudi de la URV estableix que el dèficit en els mecanismes de regulació emocional que habitualment pateixen les persones amb trastorn bipolar pot ser degut a l’acumulació d’experiències adverses entre els 6 i els 11 anys.
Segons els investigadors, determinades edats són períodes sensibles a alguns aprenentatges, fins al punt que la consolidació de diferents fases del desenvolupament cerebral depèn en gran manera de l’experiència i de les interaccions que s’estableixen amb l’entorn. Així, la recerca apunta que en situacions adverses poden implicar un estrès tòxic i impedir una bona formació de les funcions mentals que seran fonamentals posteriorment a l’edat adulta, i que poden afectar especialment a les persones que pateixen trastorn bipolar.
Els resultats de l’estudi s’han publicat a la revista científica ‘Journal of Interpersonal Violence’. La recerca s’emmarca en el projecte BIPOGENT sobre el trastorn bipolar i hi han participat investigadors de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata que pertanyen al CIBER de Salut Mental (CIBERSAM), a l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)-CERCA i a la Universitat Rovira i Virgili (URV), en col·laboració amb el Departament de Psiquiatria de la Harvard Medical School.
En l’estudi, l’equip investigador ha utilitzat l’Escala de Cronologia d’Exposició a l’Abús i el Maltractament (MACE), un nou instrument que permet datar les experiències adverses durant els primers 18 anys de vida de la persona. Segons els investigadors, estudiar estes vivències en pacients amb trastorn bipolar és rellevant si es té en compte que els éssers humans passen per diferents etapes de maduració del cervell i de consolidació psicoemocional des de la infantesa fins a la vida adulta