HomeSocietatUn fort aiguat amb pedregada malmet espais municipals i m茅s de 2.000...

Un fort aiguat amb pedregada malmet espais municipals i m茅s de 2.000 hect脿rees de vinya a Batea

Una forta tempesta amb molt vent i pedra va malmetre aquest dimecres espais municipals i cultius a Batea (Terra Alta). L’aigua va trencar part d’un mur de l’escola-institut, on tamb茅 es van inundar les aules de la planta superior, aix铆 com el pavell贸 municipal, el restaurant de les piscines o el CAP. La pedregada va trencar els sostres de fins a 4 granges i va malmetre part de les teulades de moltes cases particulars. Les boles de gel va tapar els desguassos de les cases i l’aigua va calar i va provocar molts desperfectes. Segons la primera estimaci贸 d’Uni贸 de Pagesos (UP), hi ha m茅s de 2.000 ha de vinya, ametllers i olivers afectades i els agricultors treballen a contrarellotge per reparar camins i accedir a les finques que falten veremar.

La tempesta va descarregar a Batea prop de 30 litres d’aigua per metre quadrat, acompanyada de molta pedra i fortes r脿fegues de vent, als volts de quarts de set de la tarda. Alguns pluvi貌metres del municipi van acumular entre 40 i 60 litres per metre quadrat, un aut猫ntic “diluvi” que ha provocat molts desperfectes i afectacions al terme municipal bate脿, de forma desigual, i tamb茅 a una petita part del terme de Vilalba dels Arcs.

Com ha explicat l’alcalde de Batea, Joaquim Paladella, l’aigua es va endur part del mur de l’escola-institut, va inundar aules, el pavell贸 municipal 鈥搊n es va haver de retirar el parquet per intentar salvar-lo鈥, aix铆 com el CAP i els baixos de moltes cases particular. La pedregada va taponar els desguassos de les cases i l’aigua hi filtrava per les plantes superiors. “Quan vaig arribar al poble, molta gent treia aigua amb galledes“, ha explicat l’alcalde. Paladella ha remarcat la virul猫ncia de l’episodi que fins i tot va arrencar un xiprer de m茅s de 200 anys que va quedar partit.

Granges i cultius malmesos

Tamb茅 hi ha fins a 4 granges on va caure el sostre i els camins agr铆coles han quedat “desfets i destrossats“. Els pagesos treballen amb els tractors per habilitar-los i poder tornar a accedir a les finques i 茅s que la campanya de la verema, cultiu majoritari al municipi, encara est脿 al 40%. L’Ajuntament tamb茅 ha demanat el suport de la maquin脿ria del Consell Comarcal de la Terra Alta per reparar les vies malmeses.

Segons la primera estimaci贸 d’UP 鈥揺ncara hi ha finques on no s’ha pogut accedir鈥 hi ha m茅s de 2.000 hect脿rees, sobretot de vinya, per貌 tamb茅 d’ametllers i olivers, afectades per la pedregada. “D’aquestes un 40% de vinya ja estava collida i a la resta hi ha afectacions van entre el 20 i 100%“, ha explicat el responsable de la vinya i el vi del sindicat agrari a la comarca, Marc Paladella. A m茅s a m茅s, preocupa que amb els terrenys negats, si no bufa el cer莽 i ho asseca de pressa, el ra茂m es podrir脿 abans que pugui ser collit. Tamb茅 les olives que ha fet caure a terra ja no s贸n bones per a la producci贸 d’oli. “Va ser com un tornado, jo no ho havia vist mai“, ha apuntat Paladella.

Zona catastr貌fica

L’alcalde Joaquim Paladella ha consultat amb la subdelegaci贸 del govern espanyol a Tarragona la possibilitat que els desperfectes de la tempesta d’aquest dimecres es puguin incloure en la declaraci贸 de zona afectada greument per una emerg猫ncia de protecci贸 civil que es prepara per a la zona del Montsi脿, pels aiguats de principi de setembre. La proposta es far脿 al Govern que 茅s l’administraci贸 que ha de tramitar la petici贸.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

+ 63 = 73

脷ltimes not铆cies