HomeSocietatUn grup d'investigadors francesos marca 22 tonyines a l'Ametlla de Mar per...

Un grup d’investigadors francesos marca 22 tonyines a l’Ametlla de Mar per estudiar l’espècie i les seves migracions

Localitzar una tonyina, capturar-la viva, col·locar-li un marcador electrònic i alliberar-la a la mar. És el ràpid procés que este dissabte ha repetit un grup investigador francès per mostrejar una vintena d’exemplars al litoral de l’Ametlla de Mar.

Durant un mínim d’un any, els marcadors registraran la temperatura, la lluminositat i la pressió de l’aigua que permetrà analitzar les migracions de les tonyines. “Cada marca omple un buit de coneixement, amb aquestes dades es pot fer un avenç important en la ciència i saber més sobre l’espècie”, ha remarcat el coordinador del Scientific Angler Tagging Club, Frederic Valls. En el projecte han participat sis barques de pescadors recreatius, que han ajudat a seleccionar els exemplars que s’estudiaran.

La d’este dissabte és la tercera missió que lideren els investigadors francesos del grup IFREMER, dedicat a la recerca marina. Enguany ja han col·locat una quinzena de marcadors en tonyines localitzades al litoral de Barcelona i de Santa Pola, al País Valencià. En el cas de l’Ametlla de Mar, els científics han marcat 22 exemplars amb uns aparells que registraran dades com la temperatura, la lluminositat i la pressió de l’aigua, entre altra informació. En funció de la mida de cada animal, els investigadors han escollit el tipus d’aparell que se’ls ha col·locat.

D’esta manera, als exemplars més vells se’ls ha col·locat un ‘pop-up’, un dispositiu que seguirà el recorregut de l’animal, es desprendrà automàticament després d’un any i flotarà fins a la superfície. Serà en este moment quan es retransmetran les dades acumulades durant este període a través d’un satèl·lit i els investigadors les podran analitzar. Per contra, a les tonyines més joves se’ls ha col·locat un aparell que els acompanyarà entre quatre i cinc anys i que caldrà recollir manualment per recuperar les dades mostrejades.

A més de científics, el projecte també compta amb el suport de pescadors recreatius que s’encarreguen de localitzar i capturar en vida els animals.

“A la gent li agrada molt aprendre, quan els pescadors col·laboren amb els investigadors converteixen la pesca recreativa en ciència ciutadana”, ha afirmat el coordinador del Scientific Angler Tagging Club, Frederic Valls.

Un protocol específic per fer el marcatge

La col·locació de cada marcador s’ha fet amb un protocol específic seguit tant per pescadors com per investigadors. Així, un cop localitzada la tonyina, es traslladava ràpidament a bord de l’embarcació on hi havia dos biòlegs, se li tapava un ull per evitar estrès a l’animal i se li proporcionava aigua salada per evitar-ne la mort. Al mateix temps, els científics s’encarregaven de mesurar l’exemplar i col·locar-li el marcador corresponent. En acabar, l’animal era alliberat de nou a la mar. Una fita que ha estat celebrada per tot l’equip en les 22 ocasions que han participat en la jornada.

Ara, caldrà esperar com a mínim un any i un màxim de cinc per recopilar totes les dades que generen estos marcadors. En cas de localitzar un d’estos dispositius, els científics fan una crida a posar-se en contacte amb el telèfon o bé el correu electrònic escrit en cada aparell. A partir d’esta informació, els investigadors confien poder conèixer més a fons l’espècie pel que fa a la seva reproducció i moviments migratoris en una recerca que remarquen que serà a llarg termini.

Un sol matí per marcar 22 exemplars

Tot i que en un inici, la previsió era repartir el marcatge entre dissabte i diumenge, finalment s’han aconseguit col·locar tres ‘pop-up’ i dinou marcadors de llarga durada en un sol matí. La iniciativa ha estat possible amb la col·laboració del Scientific Angler Tagging Club, una plataforma de marcatge al servei de la ciència que ha posat en comú investigadors i pescadors recreatius després que els primers sol·licitessin este marcatge per iniciar la seva recerca.

Està previst que de cara l’any vinent el projecte ampliï les mostres de tonyines en els mateixos punts i no descarten estendre la missió en altres localitzacions més enllà del mar Mediterrani.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 39 = 42

Últimes notícies