HomeSocietatUn inventari sobre els espais de la Batalla de l’Ebre permet identificar...

Un inventari sobre els espais de la Batalla de l’Ebre permet identificar una línia fortificada a Camarles

L’empresa Terra Enllà, ha inventariat un total de 193 espais de la Guerra Civil Espanyola a la comarca del Baix Ebre, i que serà la base per divulgar i promocionar este patrimoni històric repartit pels catorze municipis i les tres EMD de la comarca del Baix Ebre.

L’inventari serà traslladat als diferents ajuntaments perquè puguen utilitzar la informació que aporta per treballar en projectes de memòria històrica.

Entre estos 193 espais inventariats destaca una nova línia fortificada descoberta a l’hemidelta nord. Tot i que ja es coneixen i s’havien catalogat prèviament alguns elements a l’Ampolla o l’Aldea, la recerca ha constatat la presència d’una línia fortificada a Camarles, amb unes cinc casamates en bon estat de conservació que actualment tenen ús agrícola, però que podrien ser objecte d’un recorregut d’interès. Així ho ha explicat Andreu Caralt, autor de l’estudi, a ràdio Delta.

Més enllà d’esta línia fortificada descoberta a l’hemidelta nord, de l’inventari destaca el descobriment de trinxeres de la batalla de l’Ebre a banda i a banda de riu entre Xerta i Tortosa o també a Benifallet, escenari rellevant també d’este episodi bèl·lic a la comarca.

El treball, que va ser encarregat des de l’àrea de Cultura de l’ens, va ser elaborat per Terra Enllà en la segona meitat de l’any 2020. Està estructurat en quatre grans apartats: les fitxes que descriuen els espais, la seua agrupació en quatre grans sectors amb una mateixa línia temporal, un resum dels esdeveniments principals del conflicte a la comarca i propostes d’actuació.

La recerca es va basar en fonts bibliogràfiques, hemerogràfiques i documentals dels mateixos municipis així com d’arxius militars o generals. També van consultar informants locals i van visitar sobre el terreny dels mateixos espais. Una tasca que, segons un dels autors de l’inventari i responsable de Terra Enllà, Andreu Caralt, no va resultar fàcil en un moment de restriccions de moviments i confinament durant la pandèmia.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 7 =

Últimes notícies