HomeMedi AmbientUn projecte europeu assajarà al Delta solucions naturals de restauració costanera

Un projecte europeu assajarà al Delta solucions naturals de restauració costanera

El projecte europeu REST-COAST (Large Scale RESToration of COASTal Ecosystems through Rivers to Sea Connectivity), liderat a Catalunya per la Universitat Politècnica de Catalunya, permetrà assajar al delta de l’Ebre diferents solucions “basades en la natura” per a frenar els efectes del canvi climàtic.

El projecte, que tindrà una durada de 4 anys i mig, estarà finançat amb 18 milions d’euros pel programa europeu Horizon2020. Els científics analitzaran 12 punts crítics de la costa europea en situació de vulnerabilitat, entre els quals s’inclouen tres projectes pilot prioritaris: al delta de l’Ebre, al Waddensea al Mar del Nord i a la Llacuna de Venècia, a l’Adriàtic. De manera complementària, s’estudiarà una llacuna al Bàltic, una badia al Mar Negre, el delta del Roine i la badia d’Arcachon, a la costa Atlàntica francesa, i les costes baixes a Sicília, Itàlia, i Nahal Dalia, a la costa d’Israel. En el cas del delta de l’Ebre es calcula que la inversió serà inferior al milió d’euros.

Tal com ha explicat el catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya, Agustin Sánchez Arcilla, director del Laboratori d’Enginyeria Marítima de la Universitat Politècnica de Catalunya i investigador principal del projecte, el REST-COAST té com a objectiu principal “restaurar el funcionament natural de la costa”, ja que es creu que a mitjà i llarg termini les solucions basades en la natura “són les úniques que creiem que ens permetran restaurar la costa sense fer malbé el clima”.

En el cas del delta de l’Ebre, el projecte permetrà desenvolupar tres projectes principals: una prova pilot de rescat de sediments dels pantans; estudiar la fixació de les sorres en un tram de l’hemidelta nord; i establir un sistema d’alerta prèvia de grans temporals amb la creació d’un laboratori climàtic al Delta.

Prova pilot de sediments i assajos a l’hemidelta nord

Un dels principals objectius del projecte és realitzar l’esperada prova pilot de rescat de sediments dels pantans del riu Ebre per tal d’analitzar-ne l’impacte i la posterior fixació a la costa del Delta. Així, el projecte serà l’oportunitat per a tirar endavant esta prova pilot i, en concret, s’ha apuntat la previsió de mobilitzar al voltant de 100.000 tones de fangs del pantà de Riba-Roja a través de riuades controlades. En este sentit, s’ha descartat la possibilitat de fer el trasllat de sediments a través de transport terrestre per a evitar l’empremta de carboni que suposaria, ja que un dels objectius del projecte és buscar solucions descarbonitzades i evitar un impacte més elevat sobre el clima.

L’Estat i la Generalitat, socis d’este projecte, serien els encarregats del transvasament de sediments. “Tenim previst fer un seguiment d’este bypass de sediments al llarg del curs baix del riu. Volem veure com funciona, quant es trigaria a fer el transport i també controlar-ne l’impacte ambiental”, explica l’investigador.

Paral·lelament, el REST_COAST estudiarà un tram del litoral de l’hemidelta nord per a garantir-ne la fixació dels sediments. “Volem quantificar el que s’ha dit moltes vegades des de la comunitat científica: que una costa amb més dinàmica natural resistix millor l’impacte de les onades”.

La UPC analitzarà si introduint una elevada irregularitat en la secció de la platja, tant en la planta com en el perfil, i amb la plantació de vegetació, es pot incrementar la fixació de sediments i la durabilitat de l’arena de la platja. “Volem veure si som capaços d’augmentar la durabilitat de la sorra, perquè un dels problemes que tenim al Delta és que hi ha poca sorra i s’ha de preservar tant com sigue possible”. Segons Sánchez Arcilla este estudi pot ser decisiu a l’hora de determinar les futures actuacions al delta de l’Ebre per a frenar-ner la regressió i augmentar-ne la resiliència al canvi climàtic. “Volem quantificar, de cara a les futures decisions que s’hagen de prendre, si les accions que farem ens permeten tindre més amplada de platja, mantindre la quota litoral que tenim o, si pel contrari, no funcionen”, ha assegurat Sánchez Arcilla.

També, a través d’este projecte, hi ha previst desenvolupar un sistema d’alerta de grans temporals per a millorar la sostenibilitat de la costa i prevenir els impactes que pugue tindre sobre el litoral. Per tal de definir este sistema, hi ha previst desenvolupar, al Delta, una mena de laboratori climàtic per tal de simular els efectes d’un temporal amb les condicions de clima del futur. Amb la col·laboració d’Eurecat, s’instal·laran, a la costa del delta de l’Ebre, una mena de cabanes hivernacle que permetran incrementar entre 1 i 2 graus la temperatura de l’aigua i el sòl, simulant les condicions de clima futur, i així poder estudiar-ne l’impacte del temporal, a dins i a fora de la cabana.

Sánchez Arcilla ha explicat que, amb les solucions que es provaran, el marc del projecte REST-COAST no només servirà de base per a saber com cal actuar al delta de
l’Ebre en un futur, sinó que també es busca que estes solucions puguen tindre aplicació en altres deltes de la Mediterrània, com el del Roina o el del Po.

Escepticisme a la Taula de Consens

En la presentació oficial del projecte, el passat dimecres, 3 de novembre, van assistir-hi com a convidats dos representants de la Taula de Consens. El portaveu Xavier Curto, s’ha mostrat escèptic que esta prova pilot puga suposar l’aplicació de grans solucions per al futur del delta de l’Ebre.

Curto ha valorat positivament que es puga fer la prova pilot de rescat de sediments, ja que és una petició que fa temps que està damunt la taula, però considera que es tracta de volums molt poc significatius que difícilment aportaran informació suficient per tal de pensar que en futur mitjà puguen baixar sediments de manera regular pel riu Ebre.

Des de la Taula, lamenten que el pla pilot no permetrà fer actuacions ambicioses al Delta: “Creiem que, a efectes pràctics, al final d’este quadrienni hi veurem poques concrecions”. Això sí, Curto ha posat l’accent en el fet que en el marc del projecte REST-COAST “es pot veure com davant d’un mateix problema hi ha diferents maneres d’actuar”, i ha explicat com al WaddenSea se seguix amb l’estratègia de l’aportació massiva d’arenes; com, a la llacuna de Venècia, la solució passa per dics de contenció; o, fins i tot, la proposta de creació de nous espais naturals a Polònia per a compensar la pèrdua d’espais de la Xarxa Natura 2000.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

55 + = 60

Últimes notícies