HomeSocietatUn projecte nou vol convertir la zona del Maestrat i els Ports...

Un projecte nou vol convertir la zona del Maestrat i els Ports en una destinació mundial de natura i patrimoni

La institució Global Nature i el biòleg valencià Ignacio Jiménez impulsen el Projecte Maestrazgo-els Ports, que busca convertir l’àrea del Maestrat -de Castelló i de Terol- i els Ports -tant la comarca castellonenca els Ports com els Ports de Tortosa-Beseit-, en una destinació turística internacional fonamentada en la fusió entre natura i patrimoni, per a ajudar a frenar la despoblació d’estes zones.

La iniciativa està inspirada en el projecte Yellowstone dels Estats Units i es marca un termini de 10 anys perquè a l’àrea anomenada dels Tres Regnes, que confluïxen geogràficament al Tossal dels Tres Reis, s’haja materialitzat de forma tangible esta aposta. En relació amb el finançament de les possibles mesures, Jiménez explica, en declaracions a Canal Terres de l’Ebre, que Global Nature acudix a fundacions internacionals “amb interès en grans espais naturals per a generar desenvolupament local” i que ja han validat, segons diu, el potencial de la zona.

El document base del projecte constata com el despoblament i la regulació de zones naturals protegides “ha afavorit la recuperació d’espècies  anteriorment escasses o perseguides”, però lamenta que este procés de “recuperació de la natura” no s’ha aprofitat en benefici de les comunitats rurals amb la generació d’ocupació i ingressos, per a comarques que s’estan despoblant: en el cas de les Terres de l’Ebre, sobretot la Terra Alta però també l’interior del Baix Ebre i el Montsià. Es contraposa esta realitat amb una demanda creixent arreu del món d’“experiències naturals de qualitat”, i es posa com a exemple que països en desenvolupament estan convertint el turisme de natura en una de les seues principals fonts
d’ocupació.

 

El vídeo de l’’espanya plena’

El projecte proposa sortir del “relat melancòlic de l’Espanya buida” i de fet ha difós per xarxes un vídeo que s’ha fet viral i que reivindica l’Espanya “plena de grans espais, de paisatges inoblidables, d’aliments de la terra i de criatures meravelloses” enfront l’Espanya “buida d’espai, de silenci, d’autenticitat i d’aire pur”. 

Sota el concepte Producció de natura, es proposa que “les àrees silvestres ben gestionades” servisquen de motor econòmic de les zones rurals d’este territori, superant les fronteres administratives. Maestrazgo-els Ports valora sobretot la combinació de natura i cultura de les regions que vol sacsejar i situar a “la Champions”, que inclouen més de mig milió d’hectàrees habitades per uns 42.000 habitants. Es reivindiquen les fagedes, el pi roig i blanc; els voltors, àligues, cabres o llúdrigues, i a la vegada els nombrosos pobles “amb personalitat”. En el cas de les Terres de l’Ebre, se citen per exemple Arnes, Horta de Sant Joan, Paüls, Alfara de Carles o Prat de Comte, així com la proximitat a la “ciutat monumental” de Tortosa. Com a exemple de la riquesa de la zona, es quantifica que el 58% està dins de la Xarxa Natura 2000 i que hi ha dos parcs naturals -el de la Tinença i el dels Ports-, una Reserva de la Biosfera -l’ebrenca-; 30 llocs de pintures rupestres inventariats; tres de les quatre espècies de voltors europeus o 3.000 quilòmetres de parets de pedra seca.

El projecte es marca els següents objectius per als propers cinc anys: establir la destinació -sobretot a través de la comunicació-, enfortir les àrees protegides, recuperar la fauna silvestre -es planteja reintroduir trencalòs a la Tinenja o possibilitar el retorn del cérvol-, augmentar la quantitat i la qualitat de l’ús públic i generar ocupació i negocis. És a dir, convertir un conjunt de “microdestinacions dèbils” en una “destinació competitiva globalment”. Jiménez enfoca el repte de “revalorar” un territori poc conegut que té una “unitat paisatgística, ecològica i cultural fascinant malgrat les barreres entre comunitats autònomes”. El biòleg valencià vol generar “entusiasme” més enllà de les subvencions i propugna “un moviment social en què cadascun dels actors del territori, que estan molt fragmentats, se puguen sentir part d’una cosa més gran que puga competir a nivell mundial”

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies