HomeOpinióUn sector a la deriva

Un sector a la deriva

Quan parlem del sector primari, estem parlant del sector més important en el nostre dia a dia, sent l’encarregat de la producció de les matèries primes, tant necessàries per a la resta de sectors.

Durant els darrers anys, però, hem vist com ha evolucionat amb la mecanització dels processos de producció, necessitant així, menys mà d’obra; fent que l’increment del despoblament rural que pateixen les zones on el motor principal és el sector primari, acabi sent una dura realitat.

Amb el desenvolupament de la indústria, i la distribució desigual de les infraestructures, la ciutat ha passat a ser un entorn més atractiu per als habitants de les nostres petites poblacions. Fet que ens afecta directament, privant-nos de garantir un relleu generacional per als nostres pagesos, pescadors i ramaders. Parlem d’un sector envellit, en el què falta empenta per a que el jovent es vegi interessat per continuar amb les feines que desenvolupaven els seus avantpassats. I no tan sols parlem d’un sector envellit, sinó que parlem d’un sector que a Catalunya, només un 20% del sector primari, el representen les dones. I és evident que les dones hi som, i n’hi formem part, però estem menys visibilitzades i les nostres tasques són menys reconegudes.

Si analitzem les dades, veiem com la diferència entre el percentatge d’homes que s’hi dediquen, i el de les dones, la diferencià és exagerada. Això es deu principalment, al fet, que no hem posat gens fàcil la conciliació familiar i laboral, ni la igualtat d’oportunitats per assegurar una continuïtat en aquest entorn.

Com a dones del món rural, hem d’incentivar el compromís i l’interès de les dones en les tasques del camp, de la pesca, de la ramaderia i de l’explotació forestal, garantint la nostra independència econòmica i els nostres projectes vitals, evitant així, que les més joves es vegin obligades a marxar a les ciutats buscant el què la ruralitat no els pot donar.

Agafant de la memòria de les nostres avantpassades, ens n’adonem que en l’arrelament en el món rural i en la garantització de la continuïtat de les noves generacions en les tasques del sector primari, el rol de la dona no ha deixat ni deixarà mai de ser imprescindible.

Judit Domènech Fernández
Judit Domènech Fernández
Regidora d’Esquerra Republicana a l’EMD de Jesús
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 3 =

Últimes notícies