Un silenci eixordador

A principis del mes d’abril vam conèixer la sentència definitiva del Tribunal Suprem anul·lant el contracte per al subministrament de material per a la unitat d’hemodiàlisi de  l’Hospital de la Santa Creu de Jesús, centre de titularitat municipal gestionat per GESAT, societat dependent de l’Ajuntament.

El contracte ha estat declarat il·legal pel Suprem perquè el subministrament de material es va licitar juntament amb la construcció del mateix edifici d’hemodiàlisi. És a dir, la mateixa empresa havia de fer l’edifici i alhora subministrar el material per 9 anys. És fàcil entendre que una empresa de l’àmbit farmacèutic que està especialitzada a subministrar material difícilment podrà construir també un edifici i complir amb els requeriments tècnics exigits a empreses constructores, fet que redueix la competència i fa que menys empreses puguin optar al contracte. També cal posar les xifres damunt la taula, ja que són significatives. Parlem d’un contracte de gairebé 11 milions d’euros més IVA, dels quals 7 estaven destinats al subministrament i els 4 restants a l’obra i equipaments.

La sentència confirma que no queda justificada la necessitat d’unificar en un únic contracte les dues prestacions sense relació, descartant també l’argument que podria suposar un estalvi econòmic. Això obliga GESAT a reiniciar el procés de licitació del contracte de subministrament. És evident, doncs, que una altra vegada ens trobem d’avant d’un nou cas de mala praxis, d’una irregularitat que es suma a les que ja hem denunciat i estan sent investigades en relació amb la gestió de l’Hospital de Jesús. És per això que crec que cal recordar d’on venim per entendre per què des de Movem Tortosa demanem un informe jurídic i una auditoria independent.

Durant molts anys les auditories de GESAT, entre elles les que es feien a l’Hospital de Jesús, estaven licitades pel mateix govern municipal, és a dir, s’auditaven a ells mateixos. Això vol dir que no hi havia control real de la gestió i com a resultat les auditories eren tan genèriques que el resultat sempre era positiu, tot es feia bé. Finalment l’interventor de l’Ajuntament va exigir licitar les auditories directament per saber l’estat real de la gestió de societats sanitàries municipals i el resultat va ser que van sortir a la llum una sèrie d’irregularitats precisament en l’adjudicació de serveis que Movem Tortosa va portar a fiscalia i que encara s’estan investigant.

Això va suposar un canvi en la contractació de personal i serveis. Es van veure obligats a regularitzar a corre-cuita la borsa de treball, així com els procediments per l’adjudicació de serveis per concurs públic, després d’anys de mala gestió. Recordem també les investigacions encara obertes del llavors responsable de la gestió de l’Hospital per possible prevaricació, tràfic d’influències i falsedat documental. Es va amagar la seua detenció i escorcoll de l’Hospital a l’oposició i a l’opinió pública durant una setmana per part del govern municipal del PDeCAT fins que no van poder evitar fer-ho públic davant dels rumors que corrien per tota la ciutat. Un silenci eixordador durant una setmana que es tradueix en una mostra més de l’opacitat amb la qual acostumen  a actuar.

Per tot plegat, i davant de la desconfiança en la gestió hospitalària municipal, com a primer grup de l’oposició reclamem ara un informe jurídic que esclareixi si hi ha possibilitats d’haver de fer front a indemnitzacions econòmiques per danys i perjudicis i pel lucre cessant en el cas d’aquesta darrera sentència. Cal saber si els beneficis que li hauria generat el negoci a l’empresa adjudicatària, si és denunciat per alguna de les empreses que es van quedar fora de concurs, ens pot comportar danys econòmics a l’Ajuntament. La senyora Roigé afirma que no, però tenint en compte els antecedents del seu partit i davant l’opacitat amb la qual actuen, no hi tenim confiança, en les seues paraules; exigim un informe jurídic, les paraules se les emporta el vent.

Des de Movem Tortosa també demanem una auditoria independent per esclarir la traçabilitat tècnica de la redacció del contracte, cal saber que es va fer malament i depurar responsabilitats. Només així es pot millorar, sent crítics, analitzant errors i canviant les formes d’actuar. Fent veure que no passa res davant d’una sentència que ens ha declarat il·legal tot un procés és voler amagar la realitat i posar el cap sota terra com fan els estruços. L’opacitat genera desconfiança. La transparència per contra, evita la ineficiència i la corrupció. Cal entendre que una de les feines de l’oposició és la de control del govern, sempre per millorar. Necessitem veure més actes de transparència per part del govern sociovergent i fer una autocrítica davant els errors per poder avançar, resoldre’ls i millorar tant en la gestió de l’Hospital com de la mateixa ciutat. Només així podem avançar com a societat.

Jordi Jordan Farnos
Jordi Jordan Farnos
Alcalde de l'Ajuntament de Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

18 + = 24

Últimes notícies