HomeJust铆ciaUn ve铆 d'Amposta denuncia penalment l'alcalde i el president de la Cambra...

Un ve铆 d’Amposta denuncia penalment l’alcalde i el president de la Cambra Arrossera pel so de la sirena de l’entitat

Un ve铆 d’Amposta ha denunciat penalment l’alcalde i el president de la Cambra Arrossera del Montsi脿 per les mol猫sties que, assegura, li ocasiona el so de la sirena hor脿ria que durant prop d’un segle emet quatre cops al dia aquesta com av铆s horari. La demanda, presentada al jutjat n煤mero 1 d’Amposta, que ja ha obert dilig猫ncies pr猫vies, va arribar despr茅s d’un requeriment administratiu municipal. El consistori va descartar que la sirena, reconeguda dins de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre, incompl铆s cap normativa. Tot i aix貌, la Cambra Arrossera va decidir provisionalment deixar d’emetre el so, fet que ha causat sorpresa al ve茂nat. L’entitat i el govern municipal defensen mantenir aquest sirena hist貌rica.

La inst脿ncia a l’Ajuntament, presentada el mes de mar莽 passat, va donar peu a una inspecci贸 per part de la policia local, que es va personar a les instal路lacions de la Cambra Arrossera fa tres setmanes per efectuar una primera sonometria. Va ser llavors quan l’entitat va decidir, provisionalment, deixar d’emetre els quatre avisos sonors diaris.

L’an脿lisi dels resultats, per貌, va portar el consistori a descartar de ple les pretensions del ve铆. Tot i admetre que el consistori encara t茅 pendent de desenvolupar la normativa concreta al respecte, l’alcalde, Adam Tom脿s, defensa que la sirena no incompleix cap regulaci贸 ambiental. Recorda que 煤nicament sona durant uns quinze segons quatre vegades al dia, com a senyal horari que durant prop de cent anys ha avisat treballadors de la cooperativa i pagesos. Cap durant la nit: a les nou del mat铆, la una del migdia, les tres de la tarda i les set del vespre.

脡s surrealista que se’ns demani aix貌 en aquests moments. Podria ser qualsevol altra cosa: com una moto que passa per baix de casa o una alarma de cotxe que es connecti i estigui una estona sonant. S贸n temes puntuals i no t茅 cap sentit“, ha sentenciat.

Davant d’aquesta resposta, el ve铆 demandant hauria decidit elevar el cas a la via penal, dirigint la den煤ncia concretament contra l’alcalde i el president de la Cambra Arrossera, c脿rrec que des de fa uns dies ocupa 脌lex Morales en substituci贸 de Marcel Matamoros. En les dilig猫ncies pr猫vies obertes pel jutjat n煤mero 1 es demanen noves sonometries i que es demostri el compliment de la normativa vigent.

El procediment judicial i l’enrenou ocasionat ha generat desconcert a la ciutat i a la mateixa Cambra Arrossera. Al llarg de prop de cent anys, la caracter铆stica sirena havia sonat puntualment convertint-se en un element m茅s del paisatge urb脿 ampost铆. Fruit d’aix貌, el seu so va ser incorporat recentment a l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre.

Sirena “hist貌rica”

脡s una sirena hist貌rica, no productiva“, ha remarcat Morales, el nou president de l’entitat, qui recorda que tamb茅 va funcionar per avisar la poblaci贸 dels atacs aeris de l’aviaci贸 feixista durant la guerra civil espanyola. L’entitat, que no ha rebut cap ordre judicial per deixar de fer-la sonar, es planteja ara la possibilitat de reprendre els avisos diaris. El president de la Cambra es mostra sorpr猫s davant el desconeixement del tipus de problema concret que pot tenir el denunciant -m猫dic o d’un altre tipus- per arribar als tribunals en un cas com aquest.

L’alcalde, per la seva banda, ha defensat tamb茅 mantenir la sirena. “Si un jutge en algun moment determina que supera els nivells de no sabem quina normativa, suposem que la Cambra ho haur脿 d’acatar. Per貌 nosaltres defensem la seva continu茂tat, com de les campanes de Poblenou o del campanar d’Amposta. Trobem absurdes aquestes pol猫miques“, ha tancat.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

3 + 5 =

脷ltimes not铆cies