HomePolíticaUna de cada tres llistes electorals de l'Ebre està encapçalada per una...

Una de cada tres llistes electorals de l’Ebre està encapçalada per una dona

De les 165 llistes que concorreran a les eleccions municipals el proper diumenge a les Terres de l’Ebre, 53 estaran encapçalades per una dona. És gairebé una cap de llista per cada tres candidatures (el 32,12 %), i el partit que presenta més dones alcaldables és Junts -amb divuit dones alcaldables (un 42,86 % de les llistes estan encapçalades per dones) mentre que el partit que menys en té és la CUP, que presenta quatre candidatures a l’Ebre i totes quatre estan encapçalades per hòmens.

El partit que presenta més llistes en estes eleccions municipals és Esquerra Republicana, amb 44 candidatures als ajuntaments (excloent-ne les Entitats Municipals Descentralitzades). D’estes, catorze (un 31,82 %) estaran encapçalades per una dona.

Junts és el partit que presenta més candidates, amb divuit dones que encapçalen alguna de les 42 llistes del parit de cara a les properes municipals. Representa un 42,86 %, una xifra molt per sobre de la mitjana total de les Terres de l’Ebre, que se situa en un 32,12 %.

D’altra banda, un terç de les llistes del PSC estan encapçalades per dones. Són onze de les 33 que el partit presenta en estes eleccions. Ja a molta distància, la formació ARA – Pacte Local tindrà dones caps de llista a les properes eleccions d’un total de cinc candidatures, cosa que representa un 40 % de dones que encapçalen llista. Movem Terres de l’Ebre també presenta dos dones com a alcaldables, però d’un total de set llistes, i representen un 28,57 % de les candidatures.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El Partit Popular presenta quatre llistes de cara a estes municipals -una a cada comarca-, i només una està encapçalada per una dona, en concret serà la d’Ulldecona, que estarà encapçalada per l’actual regidora Isabel Salas. La CUP també presenta quatre candidatures, però totes quatre estan encapçalades per hòmens.

Per comarques, la Ribera d’Ebre és la que tindrà més llistes encapçalades per dones i actualment també és la comarca de les Terres de l’Ebre que té més alcaldesses. En concret, de les 42 llistes que es presenten a les eleccions, setze estan presidides per una cap de llista, cosa que representa un 38,1%. Una xifra similar hi ha a la Terra Alta, on de les 32 llistes que concorren, dotze tenen una dona al número 1, i això suposa un 37,5 % del total.

Al Montsià un terç de les llistes estan encapçalades per dones: 16 de 48, mentre que el Baix Ebre és la comarca amb menys proporció de dones encapçalant llistes electorals i l’única comarca que se situa per sota de la mitjana de les Terres de
l’Ebre (32,12 %). Només hi ha 9 candidates encapçalant una llista, de les 43 que es presenten, i suposa poc més d’una cinquena part de les llistes (20,93 %).

Dotze alcaldesses i 52 municipis

El mandat actual ha acabat amb dotze alcaldesses en els 52 municipis de les Terres de
l’Ebre, una xifra que representa el 23,07 %.

La Ribera d’Ebre concentra, a més, la meitat de les alcaldesses de les Terres de l’Ebre. Té sis alcaldesses en catorze ajuntaments: la Palma d’Ebre, Vinebre, Garcia, Ginestar, Tivissa i Rasquera.

Al Baix Ebre, el mandat ha finalitzat amb quatre alcaldesses: a Tortosa, el Perelló, Benifallet i Aldover, i la Terra Alta i el Montsià només tenen una alcaldessa: Eva Amposta, al Pinell de Brai, i Núria Ventura, a Ulldecona.

Cinc municipis ebrencs ja saben que tindran una nova alcaldessa arran de les eleccions de diumenge. Quatre, a més, ho seran a la Ribera d’Ebre. En primer lloc, Marta Rojals, l’actual alcaldessa de la Palma d’Ebre, seguirà al càrrec ja que la seua llista és l’única que es presenta a les properes eleccions. D’altra banda, a Vinebre, Garcia i Benissanet es presenten dos llistes que estan encapçalades per dones. També repetirà al càrrec Rosalia Pegueroles, l’actual alcaldessa d’Aldover, atès que ha estat l’única llista que s’ha presentat de cara al 28 de maig.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

65 + = 71

Últimes notícies