HomeMedi AmbientUna dècada de qualitat acreditada al Laboratori del CAT

Una dècada de qualitat acreditada al Laboratori del CAT

El Laboratori del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) ha renovat, per desè any consecutiu, l’acreditació segons norma ISO 17025 que garanteix la seva capacitat per emetre resultats tècnicament vàlids en l’anàlisi de les aigües.

Aquesta acreditació ha estat concedida per ENAC (Entidad Nacional de Acreditación), qui en successives auditories ha verificat que les activitats i processos d’aquest laboratori es realitzen d’acord amb els requisits fixats per la norma UNE-EN ISO / IEC 17025, relativa a les activitats d’assaig.

Fa una dècada que el CAT compta amb aquest reconeixement que permet, entre altres qüestions, emetre butlletins d’assaig amb dades fiables i validades. De fet, aquells laboratoris que, com el del CAT, analitzen aigües destinades al consum humà han de disposar d’aquest reconeixement oficial perquè els resultats publicats siguin reconeguts com a vàlids per part d’organismes com l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

Foto: Cedida

La cap de Qualitat de les Aigües del Consorci, Josepa Fàbregas, assegura que aquesta acreditació “demostra la bona feina que es fa al Laboratori de Qualitat de l’Aigua (LQAIGUA) del CAT. Avala que som tècnicament competents, és a dir, que disposem d’un personal altament qualificat i d’un equipament tècnic actualitzat que permet garantir de manera continuada la qualitat de l’aigua subministrada diàriament”.

Per la seva banda, el president del CAT, Joan Alginet, ha recordat que “al laboratori de l’Ampolla s’analitzen anualment més de 5.000 mostres i reconeixements com aquest evidencien la garantia dels processos als quals se sotmet l’aigua que subministra el Consorci i, per tant, n’avala la seva qualitat”.

Objectiu: acreditar el 100% dels procediments

Des de la primera vegada que el CAT va rebre aquest reconeixement, l’any 2013, el Consorci n’ha ampliat progressivament l’abast. De fet, al llarg d’aquesta dècada, s’han doblat el nombre de paràmetres inclosos en l’acreditació (1050/LE2006). Si en un primer moment es van certificar una quarantena de paràmetres referents als compostos orgànics i físic-químics, en anys posteriors s’han inclòs paràmetres microbiològics, la presa de mostra i les anàlisis “in situ”.

Malgrat la complexitat dels condicionants per acreditar nous mètodes, a hores d’ara el Laboratori del Consorci té acreditat un 50% de les seves activitats en aigua de consum, amb l’objectiu d’arribar al 100% l’any 2026. D’aquesta manera, el CAT es vol avançar als requeriments de la nova reglamentació tecnicosanitària d’aigües de consum RD 3/2023, que indica l’obligatorietat d’acreditar-se abans de l’1 de gener del 2028.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 45 = 46

Últimes notícies