HomeMedi AmbientUna empresa projecta una planta de compostatge a Santa Bàrbara per al...

Una empresa projecta una planta de compostatge a Santa Bàrbara per al tractament de gallinassa i purins

L’empresa Ecompost de l’Ebre SL (propietat de Granges el Pilar) projecta la construcció d’una planta de compostatge a Santa Bàrbara, en una parcel·la situada a 4,5 quilòmetres de la població, i prop de la carretera T- 1025, camí de Mas de Barberans. El projecte (presentat al mes de juliol a l’Ajuntament) ha rebut ja el vistiplau de la Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre i ara ha de passar l’avaluació de la Ponència Ambiental del Consell Comarcal del Montsià. L’alcalde de Santa Bàrbara, Antonio Ollés, ha explicat que si el projecte complix tots els requisits i rep tots els informes favorables, l’Ajuntament tramitarà la llicència d’obres i d’activitats de l’empresa, “no podem frenar un projecte que complix tots els requisits, ja que si no incorrerem en un delicte de prevaricació”. L’alcalde ha insistit que el projecte pretén donar sortida als residus ramaders, principalment gallinassa, per a transformar-los amb compost, cosa que permetria donar solució al problema de l’eliminació de la gallinassa i els purins. Es preveu que quan la planta estiga al 100% de capacitat puga produir fins a 25.000 tones de compost a l’any.

Polèmica veïnal

La notícia del projecte de construcció de la planta de compostatge ha aixecat polèmica a la població, on ja s’ha constituït un grup d’oposició al projecte, que adduïx sobretot problemes de males olors o de possibles infiltracions al subsòl per a oposar-se al projecte. L’alcalde reconeix que estes dos qüestions preocupen, però també ha recordat que hi ha un problema amb la gestió dels purins. “És una activitat necessària, però passa com amb una discoteca o un bar que tothom hi vol anar, però ningú ho vol a casa”. En este sentit l’alcalde ha recordat que la solució de tirar els purins directament al camp ha provocat ja la contaminació per nitrats de pous i aqüífers al Montsià i que la gestió a través d’una planta de compostatge és una solució d’entrada molt més respectuosa.

En declaracions a la Plana Ràdio, Montse Garcia, enginyera del projecte constructiu de la planta, ha defensat que el projecte, si finalment es du a terme, tindrà totes les garanties. Garcia ha explicat que des de l’empresa i les administracions competents garantiran la seguretat de la planta, sobretot evitant les filtracions al sòl i l’emissió de males olors. Ha recordat, per exemple, que els purins que s’hagen de tractar es dipositaran a sobre d’una llosa de formigó per a evitar infiltracions al subsòl. També ha assegurat que hi haurà sistemes de ventilació i els residus es barrejaran amb restes vegetals. L’enginyera ha conclòs que els controls per part de la Generalitat de Catalunya seran periòdics i que cada cop son més exigents i rigorosos, sobretot pel que fa a l’entrada dels residus. “La planta està dissenyada pensant en no molestar el veïnat”, ha dit Garcia.

Consulta veïnal

El projecte de la planta de compostatge, però, no acaba de convèncer part del veïnat, que demana més informació i transparència a l’Ajuntament. A més, un dels veïns opositors, Enrique Lange, ha registrat a l’Ajuntament una petició per a celebrar una consulta veïnal que permeta a la ciutadania opinar sobre el projecte. “Voldria que la gent opine, que parle, i voldria que el poble diga un sí o un no, tinga la informació suficient per a opinar i decidir quin tipus de poble volem”, argumentava a la Plana Ràdio. A més, creu que el municipi i esta zona del Montsià ja ha sigut prou solidària acceptant l’abocador de Mas de Barberans.

L’alcalde, Antonio Ollés, en resposta als veïns ha assegurat que convocaran un procés participatiu per tal d’escoltar l’opinió de la ciutadania, però ha recordat que com a Ajuntament no poden rebutjar un projecte que complix tots els requisits, però que el que sí que es farà és informar correctament la ciutadania. L’alcalde ha recordat que en el cas d’Aldover va ser l’empresa la que va desistir de construir el projecte. En el cas de Santa Bàrbara, els terrenys on s’ha d’ubicar la planta de compostatge són ja propietat de l’empresa i de fet ha començat ja els treballs de preparació dels terrenys.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 42 = 52

Últimes notícies