HomeCulturaUna exposició al Museu de la MAr de l'Ebre mostra amb què...

Una exposició al Museu de la MAr de l’Ebre mostra amb què jugaven els nostres iaios

En estes dates tan assenyalades, les joguines tenen un paper protagonista en la vida dels infants, i, també, en les cartes al Pare Noel i als Reis Mags d’Orient. Avui dia hi ha joguets de tota mena i en quantitats impensables fa unes dècades, però com jugaven els nostres iaios?

Durant la primera meitat del segle XX no hi havia mòbils, ni internet, i la vida era més senzilla. L’exposició Els joguets dels iaios, que ja pot visitar-se al Museu de la Mar de l’Ebre de la Ràpita, mostra com eren de senzilles les joguines amb què jugaven els iaios i les iaies, sovint fetes pels mateixos infants, i que estimulaven la imaginació, unes creacions que no eren per a passar l’estona, sinó que eren tresors amb què viure mil aventures.

Es tracta d’una mostra itinerant que té per objectiu recuperar, conservar i difondre el patrimoni lúdic infantil, de caràcter popular i tradicional, de la comarca del Montsià, a través del món dels joguets populars i tradicionals; així com, al mateix temps, recuperar la memòria sobre la mateixa infantesa entre la gent gran.

En este sentit, es mostra una vuitantena de joguets populars i tradicionals, procedents de moltes poblacions del Montsià, que són sobretot de creació infantil i artesanal, a les quals se’ls ha sumat una vintena més d’antics joguets industrials, amb els quals fa dècades també es van entretenir i divertir infants de la comarca. Tots ells s’exposen en vitrines.

Així, doncs, al llarg de l’exposició es poden veure joguets creats manualment pels infants amb les matèries naturals que aconseguien del seu entorn més immediat, com l’argila, canyes, escorces, fulles, fusta, llavors, monedes, ossos, petxines, pinyols, roba…, entre d’altres; així com usant materials manufacturats que sovint reciclaven, com és el cas dels botons, cordes, fils, llaunes, papers de diaris; o d’altres que elaboraven els artesans locals o comarcals -ferrers, fusters, llauners, terrissers-, a imitació dels que elaboraven per als adults, però a escala més petita. I, per últim, la mostra inclou joguets fabricats industrialment, als quals no tothom sempre tenia accés.

A més, l’exposició es complementa amb tallers didàctics que permeten descobrir als petits de casa com els iaios i les iaies es fabricaven els joguets amb els materials de la vida quotidiana, com és el cas del ‘grill’, fet amb mitja closca de nou, que té este nom perquè imita el so d’este insecte; un xiulador fet amb un botó i un fil que acaba fent soroll; collars de macarrons, patacons amb cartes velles… El pròxim taller es realitzarà el 7 de gener i cal inscriure-s’hi a museudelamardelebre@gmail.com, ja que l’aforament és limitat.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 3 =

Últimes notícies