HomeSense categoriaUna metgessa del CAP d’Amposta crea la primera escala de risc de...

Una metgessa del CAP d’Amposta crea la primera escala de risc de les arrítmies de cor

MONTSIÀ // La metgessa Eulàlia Múria (Santa Bàrbara, 1991), metge especialista en Medicina Familiar del CAP d’Amposta ha creat la primera escala de risc de les arrítmies de cor. Este mètode permetria detectar de forma precoç el risc de patir un ictus amb l’ajuda de les noves tecnologies. Les arrítmies del cor – o fibril·lació auricular- són una alteració del ritme cardíac que multiplica per 5 el risc de patir un ictus i, actualment, per a detectar-les cal prendre el pols o fer electrocardiogrames als pacients de forma repetida, de manera que quan es diagnostica sovint ja és massa tard i fins a un 30% de casos presenta complicacions, especialment un ictus. 

En la seua tesi, la doctora Múria planteja que, a partir de l’historial mèdic de cada pacient de risc, pot haver-hi una monitorització informàtica que permetria preveure el risc de fibril·lacions auriculars i avançar el diagnòstic. Després de 3 anys de recerca, treballant en l’anàlisi de les dades clíniques de prop de 55.000 pacients de les Terres de l’Ebre des de l’any 2013 fins a l’actualitat, Múria ha creat la primera escala de risc que permet identificar aquelles persones amb més risc de patir una fibril·lació auricular, una malaltia “silenciosa” que pot tindre greus conseqüències.

“Si podem detectar este tipus d’arrítmia podem aplicar el tractament adequat al pacient per a evitar la formació de coàguls i el risc de patir un ictus”, ha explicat la doctora Eulàlia Múria al programa Fem Salut de Canal Terres de l’Ebre. Múria ha recordat que la “la fibril·lació auricular és l’arrítmia més freqüent al món” i en un 30% dels casos deriven en un ictus “la primera causa de mort en dones i la tercera en homes”. A més, el risc de patir problemes cardiovasculars es tripliquen en la població de més de 80 anys, és per això que davant l’envelliment progressiu de la població, Múria considera “imprescindible detectar de forma precoç” la fibril·lació auricular per a prevenir els ictus abans que es produïsquen.
 

La tesi es presentarà el 18 de juny al Campus URV
Esta escala de risc de les arítmies de cor forma part de la tesi doctoral Estratificació del risc de fibril·lació auricular (FA) en pacients d’alt risc cardiovascular que la doctora Eulàlia Múria presentarà al Campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili el pròxim 18 de juny. Múria el presentarà davant d’un tribunal que comptarà amb la presència del secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. La tesi doctoral ha estat  supervisada pels doctors Josep Clua i Roger Pla, també de Santa Bàrbara.

Eulàlia Múria es va graduar en Medicina l’any 2015 a la facultat de la URV a Reus, i ha desenvolupat la seua tesi com investigadora del Grup de Recerca EBRICTUS. 

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 2 =

Últimes notícies