HomeMedi AmbientUna planta de la Galera transformarà restes orgàniques en biometà

Una planta de la Galera transformarà restes orgàniques en biometà

Les cooperatives de la Galera i Mas de Barberans, juntament amb una trentena de socis més, han impulsat una planta de producció de biometàque generarà energia aprofitant les restes orgàniques de l’activitat agrícola i ramadera, com la samsa o els purins, a més d’altres residus orgànics. La planta Biometagàs la Galera es troba actualment en fase de proves i entrarà en plena producció en els pròxims mesos, segons ha explicat Damià Rodríguez, president de la cooperativa de la Galera i soci inversor de la planta. La inversió en la construcció de la planta, dissenyada per AGF Ingeniería, ronda els 6 milions d’euros.

Biometà per al transport

La planta està preparada per a generar i injectar a la xarxa de gas un total de 3.200 tones de gas biometà a l’any, fet que suposa una potència elèctrica equivalent de 40.000 MW a l’any. El biometà es produirà a partir d’unes 100 tones diàries de residus orgànics com samsa, purins, restes de la indústria agroalimentària i també restes de poda o residus domèstics. Tota la producció de biometà que es produïsca a la planta de la Galera es comercialitzarà com a combustible net per al transport, si bé el biometà pot tindre moltes altres aplicacions. De fet, el biometà és una alternativa neta i renovable al gas natural, un combustible fòssil, i evita les emissions de gasos hivernacle a l’atmosfera. “El que fem és captar els gasos i el metà que provoca la fermentació de les restes orgàniques i les transformem en energia i en combustible”, explica Fernando Selva, director de la planta. A més d’aprofitar les restes agrícoles i ramaderes, la planta també podrà tractar residus orgànics domèstics i els aliments caducats i sobrants dels supermercats. “Ara els supermercats porten els aliments sobrants o bé als abocadors o bé a una planta de compostatge. A una planta de biometagàs se li dona una nova utilitat amb la producció d’energia i s’evita l’emissió de gasos a l’atmosfera i contribuïx així a reduir els efectes de canvi climàtic”, insistix Selva. Entre els productes que poden anar a parar a la planta hi ha des de fruita i verdura feta malbé, a carn o productes làctics caducats.

Economia circular

La planta Biometagàs la Galera és però, sobretot, una aposta per l’economia circular, impulsada pels agricultors i ramaders de la Galera i el Mas de Barberans, que es trobaven en un problema a l’hora d’eliminar les restes de la seua activitat, sobretot la samsa, i els purins o la gallinassa, dos subproductes de difícil tractament. “El projecte va sorgir fa més de 10 anys davant la necessitat de tractar els purins, les gallinasses i altres productes que es generen en l’activitat agrícola del territori, entre ells la samsa”, explica Damià Rodríguez.

El biometà és una alternativa neta i renovable al gas natural, un combustible fòssil

Les cooperatives de la Galera i Mas de Barberans generen una mitjana de 6 milions de quilos de samsa -el producte sobrant de l’oliva un cop feta l’extracció de l’oli-, cada any i, complint amb els principis de l’economia circular, es calcula que anualment es podrà destinar almenys dos milions de quilos de samsa a la planta de biometagàs, fet que donarà una valorització adequada als residus que genera la seua activitat. “L’objectiu principal del projecte és crear biometà a partir de productes, subproductes i residus del territori”, insistix Rodríguez.

La planta, a més d’utilitzar les restes orgàniques per a produir energia neta i renovable, també generarà un producte sobrant que els agricultors podran fer servir com a  fertilitzant. “És una manera de tancar el cercle i que el que surt de la terra puga tornar a la terra”, insistix Rodríguez.

La producció de fertilitzants orgànics es desenvoluparà en una segona fase, a finals del 2021. Ara la planta està funcionant en fase de proves i “un cop tinguem estabilitzada la producció de biometà començarem amb la producció de fertilitzant orgànic”, ha puntualitzat Selva.

La planta Biometagàs la Galera és pionera a Catalunya, on actualment no hi ha en funcionament cap planta de producció de biometà.

Energia verda que s’obté dels residus orgànics

El biogàs o biometà és una energia verda que s’obté dels nostres propis residus. Este gas, adequadament depurat es pot utilitzar per a produir energia elèctrica i també per a produir calor en forns, estufes, calefacció o altres sistemes degudament adaptats. Per a obtindre biometà, el biogàs obtingut dels residus orgànics se sotmet a un procés de neteja denominat ‘upgrading’ en el qual s’eliminen diferents impureses com el CO2. El biometà és un gas amb una composició similar a la del gas natural i, per tant, es pot injectar en la xarxa de gasoductes. També s’utilitza com a combustible per a vehicles sostenibles, que reduïxen la petjada de carboni.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

22 + = 24

Últimes notícies