Unió de Pagesos ha aconseguit que s’activin nous ajuts per pal·liar l’impacte econòmic de la greu sequera que aquest 2024 ha continuat afectant amplis sectors i territoris de casa nostra. El sindicat va començar a treballar aquestes mesures primer amb el Govern de la Generalitat en funcions i finalment s’han acabat desbloquejant amb el nou Executiu.
Aquest paquet inclou diverses eines per donar cobertura al màxim de sectors productius possibles. Així, Unió de Pagesos va proposar i aconseguir que els ajuts per refer el potencial productiu afectat per desastres naturals i adversitats climàtiques puguin assolir el 100%. Aquest ajut, cofinançat pel FEADER, s’inclou en la modificació del Pla Estratègic de la Política Agrària Comuna [PAC] de l’Estat espanyol 2023-2027 i que l’anterior Govern català va tramitar davant del Ministeri d’Agricultura i que ja va ser aprovada per la Comissió Europea.
Pel que fa als imports, que el sindicat va proposar finançar amb els fons destinats a contrarestar els efectes econòmics de la invasió russa d’Ucraïna, el Govern ha xifrat el volum total dels ajuts en 70,8 milions d’euros que es repartiran en 800 euros/hectàrea per als fruiters de les zones dels embassaments sense aigua per regar, 450 euros/hectàrea per a la vinya, 276 euros/hectàrea en el cas de l’avellaner, 240 euros/hectàrea per a l’olivera, 130 euros/hectàrea per als conreus herbacis i 100 euros/hectàrea per les resta de fruita seca i les garrofes. El Govern s’ha compromès a fer efectius aquests pagaments abans del 31 de desembre d’enguany.
La norma que ho regularà, a hores d’ara, està en procés de consulta a les organitzacions representatives del sector per acotar característiques com la superfície mínima d’accés als ajuts o l’abast territorial de l’afectació de la sequera per ser considerat com a superfície beneficiària dels ajuts.
Altres ajuts
En aquest mateix sentit, Unió de Pagesos també ha aconseguit del nou conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, el compromís per activar diversos ajuts a la pagesia. Entre aquests, hi ha un ajut directe per als conreus de pera afectats per adversitats climàtiques durant el 2024; un ajut addicional i selectiu per a les vinyes més afectades per la sequera i que inclourà especificitats productives com les de la Denominació d’Origen Qualificada [DOQ] Priorat, i un tercer compromís per resoldre les mancances pendents de resoldre o les no cobertes per les mesures per pal·liar els efectes de la sequera de l’any passat.
Més mobilització
Malgrat l’aprovació d’aquests ajuts, Unió de Pagesos seguirà treballant davant les institucions per tal d’assolir eines que cobreixin les necessitats reals de la pagesia afectada per adversitats climàtiques, tal i com ja va plantejar a totes les formacions polítiques en el marc de les eleccions al Parlament Europeu del juny passat. Una mobilització que el sindicat considera necessària ja que la normativa actual impedeix articular les cobertures necessàries per poder assegurar la continuïtat i la viabilitat de les explotacions afectades per adversitats climàtiques.
Aquestes normatives restrictives, aclareix el sindicat, fan que s’hagin d’articular mesures que funcionen com a mal menor, com és el cas de les assolides els anys 2023 i 2024. Això implica que la Generalitat de Catalunya no pugui superar les exigències normatives vigents, considerades pel sindicat com a desproporcionades i discriminatòries per part de la Unió Europea.
Unió de Pagesos també seguirà treballant per aconseguir noves mesures financeres articulades per l’Institut Català de Finances per assegurar la continuïtat de la pagesia professional catalana afectada per la continuada sequera que pateixen força sectors i territoris.