HomeSense categoriaUnió de Pagesos aconsegueix que Agricultura amplie les actuacions per donar resposta...

Unió de Pagesos aconsegueix que Agricultura amplie les actuacions per donar resposta a l’important augment dels danys de fauna als cultius

Unió de Pagesos ha aconseguit que el Departament d’Agricultura haja accedit a ampliar les actuacions per fer front als danys a l’activitat agrària per part de les espècies cinegètiques, tot i que lamenta que haja tardat més d’un mes després de la insistència del sindicat davant l’important augment de danys als conreus en les últimes setmanes de confinament a conseqüència de la Covid-19. El sindicat recorda que el control d’algunes espècies, sobretot els senglars, és clau per evitar la propagació de malalties, especialment la pesta porcina africana (PPA) i la tuberculosi bovina. El sindicat, davant la tardança de l’Administració, també havia enviat recentment una carta a la consellera d’Agricultura en la qual recordava la urgència de dur a terme aquestes actuacions.

En aquest sentit, el Departament accepta que la pagesia afectada sol·licite una autorització excepcional de control de l’espècie quan el pagès o el ramader patisca o preveja que patirà danys severs. Ho podrà fer a través del tramitador genèric telemàtic de la Generalitat o mitjançant un correu electrònic al cap de la secció territorial d’Activitats Cinegètiques. A més, en el cas que el pagès o el ramader afectat siga caçador podrà dur a terme les actuacions per a la protecció dels cultius dins les seues finques, com reclamava el sindicat. Les actuacions dels agents rurals també podran dur-les a terme caçadors de l’Àrea Privada de Caça on estiga ubicada la parcel·la amb danys si són de la zona i compleixen amb les mesures sanitàries establertes, com també demanava Unió de Pagesos.

Una altra de les peticions del sindicat acceptada per Agricultura és l’activació de les autoritzacions excepcionals preventives emeses amb anterioritat a la declaració de l’estat d’alarma i que havien quedat suspeses, com és el cas del Parc Agrari del Baix Llobregat, i que el Departament durà a terme actuacions d’ofici en zones d’elevada densitat i risc de danys en el cas del porc senglar, o incloses en zones amb molts danys constatats per l’Administració.

El sindicat demana que les sol·licituds es tramiten amb rapidesa i que les condicions de les autoritzacions permeten fer les actuacions amb el mètode i nombre de caçadors necessaris perquè siguen eficaces.

En la cirera, la collita de la qual comença aquests dies, hi ha danys d’estornells i garses, i en algunes zones, de senglars. Els conreus d’horta pateixen danys de tudons, i els arbres joves i els brots tendres de fruiters i vinya de tot Catalunya, de cabirols, especialment a la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, i en el cas de la vinya, els danys suposen el 100% de pèrdua de la collita.

Pel que fa als conills, hi ha un augment de danys als conreus de les Terres de l’Ebre en concret als tarongers.

El sindicat recorda que l’estat d’alarma suspèn la caça com a activitat esportiva però el Reial Decret que estableix les mesures necessàries per a garantir l’abastiment alimentari no la suspèn quan l’objectiu és protegir els conreus dels danys i garantir que no es difonguen les malalties animals de comunicació obligatòria (especialment la PPA i la tuberculosi bovina). Per tant, la caça amb aquestes dues finalitats es pot dur a terme amb les actuacions cinegètiques necessàries.

Així mateix, Unió de Pagesos reclama que es pose en marxa urgentment el Grup Especial de Gestió Cinegètica i Captura d’Animals (GECA) del Cos d’Agents Rurals. Finalment, el sindicat recorda que s’hauria de publicar la Resolució de vedes 2020-2021 i denuncia que, un any més, Agricultura incompleix la normativa en no declarar l’emergència cinegètica a les zones on se superen els llindars establerts.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

36 + = 43

Últimes notícies