HomeAgriculturaUnió de Pagesos demana als ajuntaments suport per a mesures per a...

Unió de Pagesos demana als ajuntaments suport per a mesures per a la pagesia d’herbacis

Unió de Pagesos ha demanat als ajuntaments catalans que donin suport a mesures per a la pagesia professional d’herbacis de secà, a través d’una proposta de moció perquè la traslladin als diferents partits, amb l’objectiu d’assegurar la viabilitat econòmica de les explotacions d’aquests conreus després de l’impacte dels danys climàtics del 2022 en aquests conreus.

El sindicat adverteix que, segons la previsió de collita del Departament, la producció de blat s’ha reduït en 155.276 tones, i la d’ordi, en 249.013 respecte a la campanya anterior, una disminució de poc més del 30%, tot i que aquestes dades provisionals no diferencien el secà del regadiu. Per tant, la pèrdua en el secà s’aproxima de mitjana al 50% de la producció, tal com ha alertat Unió de Pagesos des de l’agost, amb l’excepció de les comarques de Girona, on la incidència de la sequera, les gelades i el cop de calor va ser molt menor.

Les mesures de suport que planteja la Unió de Pagesos es basen en l’establiment d’un ajut directe per als professionals agraris productors d’herbacis de secà i farratges per tal que se’ls pugui compensar, parcialment, les pèrdues patides i que no ha cobert adequadament l’assegurança agrària. El sindicat també proposa una adequació de la fiscalitat per a la pagesia que tributa sota el sistema de mòduls de l’IRPF, un increment de les despeses de difícil justificació per als que tributen sota el sistema d’estimació directa de l’IRPF, exempció de l’IBI de rústica sempre que sigui compensat per l’Administració General de l’Estat, i exempcions en les cotitzacions d’autònoms a la Seguretat Social.

Finalment, Unió de Pagesos demana una millora en les línies d’assegurances agràries de conreus herbacis extensius i conreus farratgers, atès que s’ha demostrat que no cobreixen suficientment les pèrdues reals que pateix la pagesia que les contracta. Un cerealista de secà que hagi perdut, de mitjana, 2.000 kg/ha, és a dir, la meitat del seu rendiment normal, de 680 euros/ha de pèrdues reals patides, l’assegurança només l’ha indemnitzat amb 49,27 euros/ha.

Això es deu a que el preu real de mercat ha estat pràcticament el doble dels 0,18 euros/kg que contempla d’indemnització l’assegurança, i d’uns rendiments assegurables molt per sota dels que tenen els professionals agraris del sector (si produeixo 4.000 kg/ha de mitjana, el límit de l’assegurança pot ser de 3.200 kg/ha, dels quals el 30% no queden coberts al ser la franquícia que assumeix el pagès).

Una altra qüestió que cal tenir en compte és que Rússia, un dels principals productors de blat al món, enguany tindrà una producció rècord de blat per a pa, la qual cosa forçarà una exportació, que li és necessària perquè està immers en la guerra d’Ucraïna, i que acabarà perjudicant encara més la pagesia catalana.

Respecte a l’assegurança de conreus farratgers, a Catalunya només hi ha un 2% d’implantació, segons dades d’Agroseguro del 2020, motiu pel qual el sindicat també considera que urgeix una millora de l’assegurança per donar cobertura a la pagesia en l’entorn de crisi climàtica existent.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 29 = 33

Últimes notícies