HomeSense categoriaUnió de Pagesos i JARC demanen mesures de suport per als productors...

Unió de Pagesos i JARC demanen mesures de suport per als productors afectats pel temporal Filomena

TERRES DE L’EBRE //  Unió de Pagesos demana a les administracions mesures de suport per pal·liar els danys als cultius i la reparació de les infraestructures agràries malmeses pels efectes del temporal Filomena. També demana celeritat en les valoracions per poder prendre mesures de manera ràpida i efectiva perquè, entre altres qüestions, es pugui tenir en compte la reducció de mòduls de l’IRPF per danys meteorològics. En el mateix sentit, JARC sol·licita a Agricultura ajuts directes per als productors d’olivera afectats de la Terra Alta, la Ribera de l’Ebre i les Garrigues on molts arbres han quedat completament coberts per la neu i amb branques trencades, fet que implicarà que s’hauran de tallar en alguns casos, afectant a la producció dels pròxims tres anys.

Després d’una primera valoració dels danys ocasionats pel temporal, Unió de Pagesos adverteix que les oliveres han resultat “molt afectades”, amb esqueixades i branques trencades, sobretot a les comarques de les Terres de l’Ebre, del Camp de Tarragona i de la plana de Lleida.

El sindicat remarca que encara és aviat per tenir una valoració més acurada perquè la pagesia no pot accedir a les finques a causa de les gelades i de l’acumulació de neu, molt humida i amb molt de pes. En aquestes comarques és on ha hagut més danys per esquinçada i trencada de branques. Des del sindicat assenyalen que, si en els pròxims dies persisteixen les gelades, “els danys poden ser molts més elevats per a les oliveres”. A més, “les oliveres intensives de la Terra Alta també han patit dany importants ja que la força de la neu ha partit la guia principal de molts arbres”.

D’altra banda, els danys de la tempesta han tornar a afectar de manera molt important el delta de l’Ebre. Gairebé un any després del temporal Glòria, la barra del Trabucador, istme que uneix el Delta amb la península de la punta de la Banya, ha quedat trencada novament, fet que “torna a posar de manifest l’estat de debilitat en què es troba aquesta zona“, tot i que el temporal d’aquest cap de setmana “no ha estat ni de bon tros tan intens com el Glòria de fa un any“. Unió de Pagesos adverteix que ha desaparegut sota l’aigua part de la platja de la Marquesa i alerta del perill i la urgència de protegir-lo.

Pel que fa a infraestructures, a Juneda s’han enfonsat dues naus d’una granja d’aviram pel pes de la neu, amb danys en animals i infraestructures, ja que les instal·lacions han quedat força malmeses.

A les Terres de l’Ebre, molts ramaders també tenen problemes per accedir als corrals d’oví i cabrum i boví de carn, de ramaderia extensiva, a causa de la gran acumulació de neu, entre altres a Rasquera i Bot.

Pel que fa al Camp de Tarragona, a la zona alta del Baix Camp, sobretot Cornudella de Montsant, també està afectada per oliveres que ha trencat la neu. A Vandellòs el temporal també ha trencat branques d’avellaners tot i que la pagesia, que en la majoria dels pobles d’aquesta zona és la que neteja la neu, no pot accedir a les explotacions.

Altres cultius d’horta, com ara les faveres, també han estat afectats de manera puntual per les baixes temperatures, segons Unió de Pagesos.

JARC demana ajuts directes per als productors afectats pel Filomena

De la seva banda, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) sol·licita al Departament d’Agricultura ajuts directes per als productors d’olivera afectats pel temporal Filomena de la Terra Alta, la Ribera de l’Ebre i les Garrigues, on ha deixat entre 40 i 60 centímetres de neu. “Els arbres han quedat completament coberts per la neu i amb moltes branques trencades, en aquestes zones, el que implicarà que s’hauran de tallar des del soc i per aquest motiu es comprometrà la producció dels pròxims tres anys”, segons indiquen des de l’entitat.

L’organització agrària demana a Agricultura ajudes directes per a pal·liar aquests danys, com a “mesura excepcional”, de la mateixa manera que ho va fer amb el Gloria, donat que “aquestes condicions meteorològiques són totalment excepcionals en zones com a les Terres de l’Ebre”. El cap sectorial de l’Olivera de JARC, Lluis Gaya, adverteix que caldrà estar pendents de com evoluciona el temporal durant els pròxims dies i recorda que la situació podria agreujar-se com va succeir el 2001, quan moltes oliveres es van gelar.

L’entitat també està valorant els grau d’afectació en altres sectors, per tant, no descarta que aquestes mesures de suport s’hagin de fer extensives a altres sectors agrícoles o ramaders, així com a altres zones afectades per la climatologia durant aquest dies.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + = 8

Últimes notícies