Uns pregoners singulars

L’Ajuntament de Tortosa ha escollit per llegir el pregó de les Festes de la Cinta d’enguany als periodistes locals Ximo Rambla i Sílvia Tejedor. Aquesta designació respon, segon ha dit l’alcaldessa Meritxell Roigé, a un reconeixement a la tasca d’aquests dos professionals del món de la comunicació radiofònica i per extensió a la mateixa professió periodística tortosina tan present a la vida ciutadana.

És significatiu constatar que tant l’un com l’altre, complint amb la seua tasca professional, eren, des de fa molts anys, els que feien la presentació dels pregoners i de les pubilles tortosines en l’acte que se celebra en vespres de l’inici de les festes al parc Teodoro González; a més, per separat o conjuntament han prologat altres molts actes relacionats en la vida cultural i festiva de la ciutat. Enguany els que feien d’introductors seran els que pronunciaran el pregó, és a dir centraran l’acte: de presentadors a protagonistes. Curiosament i amb caràcter excepcional, com ja va ser-ho l’any 2009 amb la intervenció d’“els Quicos”, compartiran el pregó més d’un mantenidor. Serà un pregó a dues mans o millor dit a dues veus.

Tots dos estan vinculats al periodisme radiofònic. Ximo Rambla començà a la vella Ràdio Tortosa, primer emissora sindical, després de Ràdio Cadena i finalment de Radio Nacional; el 1983, tot i continuar a la ràdio amb programes esportius que el feren molt popular, fou nomenat director del setmanari La Voz del Bajo Ebro, que va catalanitzar. En produir-se la fusió dels setmanaris tortosins passa a ser director-gerent del nou setmanari l’ebre, funció que ocupa.

Sílvia Tejedor, llicenciada en Ciències de la Informació, va arribar a Tortosa el 1997 per fer-se càrrec dels informatius de Ràdio Ebre, emissora de la cadena SER, càrrec que continua ocupant en l’actualitat. Tots dos han estat presidents de la Demarcació de l’Ebre del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Rambla en fou el primer president en crear-se la demarcació col·legial ebrenca el 2001 i Tejedor en fou entre el 2014 i el 2018.

El pregó de Festes comença a pronunciar-se el 1953 a través de l’acabada de crear Ràdio Tortosa. El llegia sempre en castellà una personalitat destacada de la vida política el dissabte vespra del diumenge de la Cinta a les 2 de la tarda. La gent escoltava amb molt d’interès, especialment si es té en compte que era l’única emissora de ràdio que arribava a sintonitzar-se a la ciutat i que no hi havia cap altre mitjà de comunicació. A partir de 1980 es comença a emetre en català.

Paral·lelament, des de 1966 a l’acte de proclamació de les pubilles hi havia un parlament perquè un personatge glossés la significació de l’esdeveniment, com una mena de mantenidor dels antics Jocs Florals. Durant 28 anys es simultaniejaven els dos discursos (pregó de festes a la Ràdio i parlament de les pubilles, primer a l’Ajuntament i després al Parc). Durant els primers anys es volia evitar que l’acte de les Pubilles tingués significació política escollint persones del món cultural local, president d’entitats o fins i tot professors d’universitat, però després van seguir polítics espanyols i catalans, càrrecs de l’administració de la Generalitat i en concret diversos consellers.

L’any 1995 es va eliminar el pregó radiat i des d’aleshores se celebra un acte únic amb la proclamació de les pubilles al Parc on el pregoner fa alhora de mantenidors de l’acte. Els primers anys es mantingué el model anterior: més consellers, més alcaldes, més delegats del govern fins que s’ha produït un canvi significatiu a partir del 2007. Els darrers anys, com fou al principi, han  estat persones vinculades a la vida cultural o l’activitat social de Tortosa. Han estat pregoners el rector de la URV Joan Martí, els periodistes Daniel Arasa, Josep Cunit, Toni Soler, el pintor Francesc Todó, el poeta Gerard Verges, “els Quicos”, Maria Cinta Llasat, Lluís Lamote, Cinta Adell, José Luis Mora, José M. Chavarria, Pere Estupinya, Anna Maria Bel i l’any passat Manolo Cardona.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 3 =

Últimes notícies