HomeCulturaUs convidem a veure l'oferta literària dels autors ebrencs del Sant Jordi...

Us convidem a veure l’oferta literària dels autors ebrencs del Sant Jordi 2024

Remenar prestatgeries a les llibreries, a la recerca d’un títol que ens desperte l’interès i que ens òbriga una pàgina d’evasió, de redescoberta o d’aprenentatge a través de la literatura, és un dels passatemps més plaents que es poden fer al llarg de tot l’any. Però és en dates tan assenyalades com Sant Jordi quan es convertix gairebé en un ritual col·lectiu. Una forma de connexió ciutadana. Una trobada de gent que llegix de manera empedreïda, amb altres que fruïxen de manera més fugaç de la lectura durant uns dies o setmanes. Uns i altres coincidiran dimarts que ve a moltes llibreries de les Terres de l’Ebre, posant el granet d’arena que cada persona aporta anualment a la gran festa que és Sant Jordi.

La producció literària és, com passa sovint cada any, àmplia, diversa i variada. Amb un llistat interminable d’autors i de títols. Alguns de més mediàtics; alguns, reconeguts amb premis; alguns, editats per segells independents o fins i tot autoproduïts, mentre d’altres tenen el suport de grans editorials; alguns, amb il·lustracions; alguns, amb un gran volum de pàgines… Totes les opcions són bones si aconseguixen el seu objectiu: arribar al lector que els vol fruir.

A les pàgines que acompanyen este text s’hi mostra una selecció dels títols que seran presents en algunes llibreries de les Terres de l’Ebre. Tenen com a nexe comú que compartixen autoria amb denominació d’origen ebrenca. Com tota selecció, és incompleta i només oferix una part de tot allò que es pot trobar. La millor manera de completar-la és acudir a la llibreria de confiança i dixar-se aconsellar per qui més en sap de llibres: els llibreters. Persones que des de fa algunes setmanes viuen ja a un ritme intens els preparatius del Sant Jordi 2024.

La logística s’inicia, en molts de casos, havent passat Nadal i Reis. Però és en les tres o quatre setmanes abans del 23 d’abril quan el ritme s’incrementa de manera exponencial. Així coincidixen a explicar-ho dos llibreteres de Tortosa: Esther Galindo, de La 2 de Viladrich, i Júlia Albesa, de La Irreal, que estos dies fan mans i mànigues per a tindre-ho tot a punt. On també convergeixen les dos és a pronosticar que tot fa pensar que enguany tornarà a ser una jornada molt bonica, de molta activitat al carrer, tenint present que enguany la data cau en dia feiner, fet que, a priori, afegix un punt d’arrancada més favorable al moviment de gent a les parades.

Llibres i territori

De la selecció de llibres ebrencs proposada en este espai, en destaquen diverses conclusions: d’una banda, el gran ventall de noms que signen. Molts d’estos estaran presents durant la jornada en moltes de les llibreries de les Terres de l’Ebre i, en alguns casos, com a Tortosa, un any més la Biblioteca Marcel·lí Domingo i l’emissora municipal Ràdio Tortosa han organitzat una activitat que farà passar la majoria d’escriptors per la parada instal·lada a una de les entrades del nucli antic, per tal que els lectors s’hi puguen apropar, conversar amb ells i demanar-los la dedicatòria dels llibres.

Un altre dels fets destacats d’esta selecció de títols és la coincidència temàtica que mantenen diverses de les novetats editorials: hi ha força propostes que se centren a donar a conèixer amb una mica més de profunditat la realitat de les Terres de l’Ebre com a territori. Ho fan des de diversos vessants, com l’històric, amb diferents treballs que analitzen episodis que han marcat la història a escala local. També, amb diversos llibres que conviden a redescobrir racons del territori a través de les fotografies dels seus autors, ja siguen actuals o retrospectives. Fins i tot, també hi ha alguns llibres que aprofundixen sobre la realitat ebrenca des d’una aproximació sociològica i territorial, i d’altres que permeten descobrir amb major detall els noms d’algunes de les persones més conegudes del territori.

D’altra banda, cal citar els casos de dos autores ebrenques amb un perfil mediàtic destacat, per la seua presència televisiva a TV3, així com els noms de grans referents, entre els quals el de Gerard Vergés, molt present a nivell literari en l’any del dècim aniversari de la seua mort [vegeu la informació a la pàgina 2].

Al costat d’autors més habituats a publicar obres, també n’hi ha d’altres que s’estrenen i que signaran exemplars per primera vegada. Tot plegat, amb la voluntat que la diada de Sant Jordi del 2024 torne a ser la gran festa de les lletres ebrenques, un any més.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 2 =

Últimes notícies