HomeMedi AmbientVeïns i ecologistes presenten al·legacions a l'avaluació d'impacte ambiental de la planta...

Veïns i ecologistes presenten al·legacions a l’avaluació d’impacte ambiental de la planta de compost de Santa Bàrbara

AMEVESABA (associació mediambiental de veïns de Santa Bàrbara) i GEPEC-EdC han presentat al·legacions a l’avaluació d’impacte ambiental ordinària que tramita la promotora de la planta de compostatge que es vol construir al municipi del Montsià. Les dues entitats van presentar un recurs de reposició al decret d’alcaldia que atorgava a Ecompost de l’Ebre la llicència municipal ambiental. Exigien aquest informe, que ara s’ha requerit i es tramita. Les al·legacions d’AMEVESABA i GEPEC-EdC insisteixen en el risc de vessaments que es podrien produir quan hi ha pluges torrencials a la zona, “si se supera la capacitat de la planta d’evacuar aigua de pluja“. També assenyalen possibles incompatibilitats amb les normes subsidiàries de Santa Bàrbara.

El termini per presentar al·legacions a l’avaluació d’impacte ambiental de la planta de compostatge de Santa Bàrbara va acabar el dia 7 de febrer. Respecte al risc de vessaments, les entitats veïnals i ecologistes, assenyalen que “hi ha una modelització matemàtica de les dades pluviomètriques de la zona que s’ha fet per a la planta de compost“, que determina que “en un període de retorn superior a cinquanta anys” podria produir-se la situació en què la planta no pugui evacuar l’aigua de pluges torrencials.

Les entitats remarquen que el vessament d’aigües contaminades podria afectar l’aqüífer Plana de la Galera (de codi ES091MSBT102), que ja té problemes de contaminació per nitrats. També recorden que amb el canvi climàtic, aquests fenòmens meteorològics violents són cada vegada més freqüents i probables.

Clústes de residus

Com ja van fer en els tràmits administratius a l’Ajuntament, denuncien que l’interior de la comarca del Montsià es converteixi en clúster d’empreses de gestió i tractament de residus i assenyalen que la comarca ja compta amb diverses plantes, com l’abocador supracomarcal de Mas de Barberans (que s’amplia) -i que té amb una planta de compostatge., les plantes de biogàs i d’assecament de sansa de la Galera, així com una futura planta de biogàs a Godall.

Tot aquest “conglomerat d’instal·lacions de tractaments de residus” temen que faci “un efecte crida a altres empreses del sector” i defensen que “s’han de fer als llocs adequats, amb infraestructures preparades, com poden ser els polígons industrials” i no enmig del medi natural o de les zones cultivades.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

44 + = 53

Últimes notícies