HomeEntrevistesVíctor Grau · “Volem apostar per l’apartat cultural de la festa i...

Víctor Grau · “Volem apostar per l’apartat cultural de la festa i potenciar la recreació històrica del Renaixement”

El regidor de la Festa del Renaixement de l’Ajuntament de Tortosa, Víctor Grau, vol apostar per una festa amb més contingut cultural, més inclusiva i que done més protagonisme a la recerca històrica. La festa celebra este any la seua 26a edició del 20 al 23 de juliol.

 

Estem a les portes d’una nova edició de la festa, la primera que organitzen des del nou equip de govern de l’Ajuntament, i que estarà marcada també per la celebració de les eleccions generals el diumenge 23 de juliol.

Efectivament. Una de les principals novetats, de fet, està lligada també amb les eleccions perquè la desfilada del Renaixement aquest any canvia d’hora i d’ubicació: es retarda fins a les 8 i mitja de la tarda i acabarà a la plaça de la Catedral. La modificació de l’horari es deu sobretot a la calor, per adaptar-nos millor a les altes temperatures que tenim durant la festa, però també perquè l’ajuntament és el centre neuràlgic de recollida de les dades electorals i així evitem el soroll i les molèsties per a les persones que estaran a les meses i al recompte.

L’estampa de votar mentre la ciutat està engalanada d’època serà curiosa…

Segurament és una casuística única a tot el territori espanyol, però participarem democràticament fins i tot vestits de la festa del Renaixement.

Què destaca del programa d’esta 26a edició?

Sobretot dos punts. Per una banda, l’acte inaugural, que dona inici a la festa, i permet mostrar a la ciutadania el gruix d’entitats, associacions, grups i companyies que fan possible el Renaixement. Per l’altra, la gran desfilada, perquè amb poc temps ens permet veure tots els espectacles fixos, itinerants, els grups artístics i de teatre que participen en la festa. En aquesta edició hem mantingut els actes propis i espectacles que ja estaven programats i aquí m’agradaria agrair també la feina a l’equip que va iniciar els treballs per dur a terme esta 26a edició. Els hem entomat, respectat i hem seguit la seua línia estratègica, però en un futur volem canviar, repensar la festa.

En quin sentit?

Volem incentivar la recreació històrica de l’època renaixentista, i, sobretot, fomentar la recerca historiogràfica. Hi ha hagut persones a la ciutat que han fet molt bona faena, amb informes i recerca contrastada que s’utilitza durant la festa, però ara volem treballar per recuperar i potenciar més espais, donar més protagonisme a la tradició popular, a l’alimentació i altres elements històrics que volem exportar.

S’ha escollit este any com a pregonera la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la senyora Natàlia Garriga, i es lliurarà l’estendard de la festa al director de l’Arxiu Històric Comarcal del Baix Ebre, el senyor Albert Curto. És una declaració d’intencions?

Sí, volem simbolitzar de manera clara el futur que volem per a la festa del Renaixement, i creiem oportú evidenciar-ho amb l’elecció de la consellera de Cultura, la senyora Garriga, com a pregonera, per mostrar que apostem per este apartat cultural i no només festiu. També per la recreació històrica, i en este punt ha destacat la tasca de l’historiador i arxiver el senyor Curto, qui ha contribuït a recuperar personatges i estructurar molts dels actes propis que tenim a la festa.

Durant la presentació del programa també van remarcar que aquest any hi ha la voluntat de fer la festa més inclusiva per a tots els col·lectius.

Un dels propòsits que tenim tot el govern és intentar posar la ciutat a disposició de tots els col·lectius, és un dels reptes que entomo personalment, però també tot l’equip de regidors i regidores. Enteníem que cal tenir esta mirada inclusiva quan es programen actes i hem intentat incorporar totes les opcions que en vint dies hem tingut temps de fer. Una d’elles és la traducció al llenguatge de signes dels discursos i intervencions en diferents actes de la festa. També hem establert una fila 0 en actes propis adaptats, amb codificacions per a persones amb trastorn de l’espectre autista o altres discapacitats funcionals psíquiques o físiques. Volem fer una festa més amable per tothom.

També en clau feminista.

Malauradament, encara trobem actituds masclistes a la societat i en espais d’oci, per això mantenim el punt lila, que està present ja a tots els esdeveniments de la ciutat, i hem fixat un itinerari segur de tornada. També s’han ofert a col·laborar per fer la ciutat més segura el personal de neteja.

Com col·laboren en este àmbit?

Esta setmana el personal de neteja han fet unes formacions per poder fer un assessorament o la primera atenció de víctimes d’una conducta masclista. L’horari del servei de neteja, especialment en franges nocturnes, fa que alguns cops puguen trobar persones que hagen patit alguna agressió. Amb aquesta formació, poden ajudar millor a les víctimes i sumem esforços per convertir la ciutat en un espai més segur per a tothom.

Per últim, les entrades ja estan a la venda?

Sí, tenim venda on-line i es podran comprar en físic a la botiga situada al Mercat de la ciutat.

Júlia Albacar
Júlia Albacar
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 18 = 21

Últimes notícies