El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha admès que la prórroga dels pressupostos per a aquest 2024 impedirà executar projectes programats per fer front a la sequera i farà més complexa la seva tramitació. “En tema de modernització de regadius, al pressupost de 2024 hi havia més diners i no podrem fer totes les actuacions previstes: farem les que teníem compromeses fins ara però no en podrem engegar de noves“, ha exemplificat el conseller. També en la regeneració o perforació de pous nous: “no deixarem de fer-les però serà més difícil fer-les amb la mateixa diligència“. En canvi, ha assegurat que la construcció de dessaladores, que executa el govern espanyol amb fons Next Generation, no quedarà afectada.
Mascort ha apuntat que el Govern treballava amb l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i dins de la llei de mesures d’acompanyament dels comptes una “flexibilització del règim sancionador” per als ajuntaments que incompleixin els límits màxims de consum amb les restriccions en vigor. “No hi ha llei de mesures, no podrà haver flexibilització, de moment“, ha apuntat.
També, dins de la mateixa llei, una modificació del cànon de l’ACA que evitaria als consumidors pagar els 6 metres cúbics cada trimestre, sinó en funció del que consumeixen, tampoc es podrà aprovar. “La irresponsabilitat d’alguns grups ahir al Parlament fa que tot sigui més dificultós o algunes de les coses no puguin passar“, ha conclòs.
Segons el conseller, la pròrroga dels pressupostos també tindrà efectes sobre els possibles ajuts al sector primari en el cas que continuï la sequera. De moment, ha assegurat que la majoria d’ajuts de 2023 s’han pogut cobrir i els “pocs” compromesos que queden pendents de fer efectius enguany s’habilitaran per la via de modificacions pressupostàries.
“Si n’hem de fer pel 2024, que espero que no perquè dic que plourà però hem de veure la situació de les conques internes i del Ter, haurem de veure com obtenim aquests recursos fent les modificacions que es puguin amb pròrroga pressupostària per donar sortida a aquests ajuts“, ha manifestat.
L’efecte retruc que ha tingut la no aprovació dels pressupostos de la Generalitat, amb la retirada del projecte de comptes per enguany del govern espanyol, no ha d’afectar especialment les inversions estatals en matèria d’aigua i sequera, segons la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera. “Estan ja ben dotades el 2023 i ens permet continuar el 2024 amb un esquema en el qual ens sentim còmodes, incloses les dotacions procedents dels fons europeus“, ha apuntat.
Amb tot, ha apuntat la possibilitat d’haver de fer una “anàlisi en profunditat” de les qüestions que no van ser cobertes pels comptes de l’any passat i valorar si és necessària alguna modificació.