HomeSuccessosVÍDEO · Un veí de Santa Bàrbara: "Ens estem plantejant fins i...

VÍDEO · Un veí de Santa Bàrbara: “Ens estem plantejant fins i tot canviar de casa”

Al centre de Santa Bàrbara, els veïns continuaven feinejant sense descans aquest dilluns al matí, retirant fang i aigua de l’interior de les cases. Santiago Pla esperava la visita de l’assegurança i que li cobreixi els danys dels dos cotxes i les dues motos que va veure flotar al seu garatge. A la casa del davant, Francesc Cueto retirava tots els estris enfangats del centre d’estètica de la seva dona. Pla va témer per la seva integritat i la del seu fill quan es van veure atrapats per l’embat de l’aigua dins del magatzem, mentre que Cueto va foradar una paret per treure la seva mare de 91 anys del pis inundat. “Fa vint anys que vivim aquí però ens plategem coses“, ha dit Cueto. En el cas de Pla, pensen fins i tot “en canviar de casa“.

Mentre els Bombers bombaven amb mànegues l’aigua de molts baixos del carrer Aire de Santa Bàrbara, les brigades netejaven fang de sota els cotxes i dels embornals, les retroexcavadores s’enduien fustes i branques de tots els racons dels carrers pròxims al barranc, i els veïns treien al carrer el material danyat per l’aigua i el fang i feien inventari.

Un dels veïns afectats, ha qualificat l’episodi de terrible. L’aigua li arribava al pit dins del seu magatzem on tenia els dos cotxes i dos motos que va veure flotar o submergir-se. “Va ser un desastre“, recorda. Tot i un sistema de barreres que va posar davant la porta del garatge, la força de l’aigua la va rebentar i es va inundar tot. “Cada vegada hi ha més barrancades dins del poble. Ara, cada any com qui diu, ens passa. Estem sempre en perill constant“, ha advertit.

De fet, dins del garatge ple d’aigua, va témer per ell i el seu fill. “Vaig patir perquè vaig pensar: això es rebentarà, ens acabarà d’entrar a l’aigua i ens arrossegarà els dos cap avall al barranc. Però vam sortir com vam poder i ja està, vam deixar tot com està. No vam poder fer res més“, ha contat.

En Francesc Cueto també va haver de socórrer la seva mare de 91 anys que viu en un pis de la planta baixa on tenen un negoci d’estètica. “Va ser horrorós, terrible, com no havíem vist mai“, recorda. L’aigua va arribar a 1,20 metres d’altura, diu, i van haver de rebentar la porta i fer un forat a la paret de l’edifici del costat per treure l’àvia, en braços, de la casa.

Ens estem replantejant moltes coses, la veritat“. Del negoci s’ha fet tot malbé, però el que hagués pogut patir la mare els té colpits. “Si arriba a relliscar, tenim un drama, i està tot ple de llot. No s’hauria aixecat“, ha lamentat.

Molta resignació i solidaritat

Els veïns asseguren que tot i alguns episodis greus a principis del 2000, o els darrers de 2018 i l’any passat, la barrancada d’aquest diumenge ha sigut la més greu que recorden. Com ha explicat l’alcalde, Antonio Ollés, aquestes grans avingudes d’aigua es produïen de manera esporàdica, una o dues vegades cada segle. “No és la primera vegada que ens passa una barrancada, però es produeixen en més freqüència i aquesta ha sigut molt forta, més important que la del 2000“, ha remarcat el batlle.

L’alcalde de Santa Bàrbara ha agraït l’ajuda rebuda per part de Protecció Civil i Bombers i també la solidaritat que han rebut els afectats per restituir la situació a les seves propietats, molts baixos de negocis i establiments i també d’immobles particulars que encara estan plens de fang i aigua aquest dilluns. La barrancada es va endur també mobiliari urbà, vehicles aparcats i ha deixat un esvoranc d’un metre de profunditat al carrer Aire, on es va endur una quinzena de metres d’asfalt.

Ollés reconeix que amb un barranc creuant el municipi les solucions no són fàcils. Els habitatges es van construir fa dues dècades i fins ara aquestes avingudes d’aigua eren esporàdiques i excepcionals. Si continua passant cada dos per tres, caldran solucions extremes, aturar noves construccions i “si cal, algun dia, expropiar i deixar espai lliure perquè l’aigua circuli en llibertat” en aquesta zona del poble.

Replatejament urbanístic

També a Alcanar es posa sobre la taula un replantejament urbanístic de les zones amb més risc. L’alcalde Joan Roig insisteix que s’ha produït “un punt d’inflexió” i que ja no són fenòmens meteorològics aïllats els que s’han viscut els últims anys a la zona. “Cal canviar l’enfocament i la perspectiva i cal generar una comissió d’estudi tècnic perquè professionals de la meteorologia, l’urbanisme i o les canalitzacions ens assessorin“, ha demanat. Roig ha defensat que cal passar “de la fase de suport, de les mesures pal·liatives i les subvencions post-fenomen“, a la previsió de la situació abans que passi.

Dispositiu de neteja i suport logístic

Aquest matí s’ha posat en marxa el dispositiu de neteja i suport logístics als municipis afectats pels aiguats d’aquest diumenge, organitzat pels tècnics de Protecció Civil i responsables de les 17 associacions de voluntaris que hi participen, una seixantena de voluntaris i membre i material també de la Creu Roja.A Santa Bàrbara vuit dotacions, sis camions i dues màquines dels Equips de Prevenció Activa Forestal (EPAF) dels Bombers repassen la zona afectada per les pluges i amatents de qualsevol nova incidència que pugui sorgir. Els efectius compten amb maquinària pesant de la Diputació de Tarragona. A Alcanar, dues dotacions de Bombers amb el suport de voluntaris de Protecció Civil estan a la zona costanera del municipi pendent també de qualsevol incidència.

Avisos de matinada pel vent

Bombers de la Generalitat ha rebut 26 avisos pel temporal de vent, fonamentalment per arbres i branques caigudes. En alguns llocs els despreniments han fet malbé mobiliari públic com ara semàfors. Per regions, els avisos han estat 1 a la Regió d’Emergències de Terres de l’Ebre, 4 a Tarragona, 7 a Metropolitana Nord, 9 a Metropolitana Sud i 5 a Lleida.Pel que fa a les carreteres afectades per les pluges i inundacions, el Servei Català de Trànsit informa que encara estan tallades la C-12 i la TV-3443 entre Amposta i Tortosa.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 14 = 18

Últimes notícies