RIBERA D’EBRE // Els arqueòlegs han acabat aquest dimecres els treballs a la fossa de Santa Magdalena de Móra d’Ebre, la més gran oberta fins al moment a Catalunya. Després de més de mig any de feina, s’han exhumat 177 cossos de soldats republicans que van combatre a la Batalla de l’Ebre.
La fossa del Mas de Santa Magdalena a Móra d’Ebre és la més gran que s’ha obert mai a Catalunya. Després de més de sis mesos de treballs, els arqueòlegs ha pogut recuperar 177 cossos de soldats republicans de la Batalla de l’Ebre. En total, s’han excavat fins a 62 rases.
Ja acabades les exhumacions, ara les restes són al laboratori d’antropologia de la UAB on s’està fent l’estudi antropològic i s’està extraient les mostres. Posteriorment, es faran els perfils genètics i es creuaran les dades amb les dels familiars dels desapareguts. De tots els cossos trobats, creuen que un 30% eren joves d’uns 17 anys o fins i tot menys, possiblement membres de la Lleva del Biberó.
El Mas de Santa Magdalena es va utilitzar com a hospital de rereguarda durant l’any 1938, per això s’hi han trobat tants cossos enterrats. Els treballs d’excavació van començar al desembre de l’any passat, i el testimoni d’un veí de la població que havia viscut al mas després de la guerra va ser clau per saber on s’havia d’excavar.
Els arqueòlegs han acabat les tasques aquest dimecres tapant les rases amb unes teles i terra. Això s’ha fet per protegir les rases per si en un futur es volgués habilitar l’espai per fer-lo visitable.