Aquest el composa el conjunt de persones que dediquen una part del seu temps lliure a fer causa comú, consistent a realitzar una acció al servei dels altres o de la comunitat en general, sense esperar res a canvi.
Així és com les persones voluntàries efectuen diferents serveis de tipus cívic o social, sent aquest un compromís d’actuació a favor de la societat.
Les diferents accions de voluntariat s’efectuen lliurement, sense contraprestació econòmica i l’objectiu o finalitat d’aquest treball és incidir en la millora de la qualitat de vida. Existeix una important tradició i un nodrit nombre d’ocasions en què la nostra societat ha actuat així i m’hi valen tots com a exemple.
Des de la dels Jocs Olímpics, com a punt culminant en quant al nombre de persones que hi van participar fins a la més reduïda que podem trobar per causa d’àmbit i nombre de participants, tots tenen en comú característiques que van més enllà de les definicions que hom vulgui trobar al terme.
Són una resposta a demandes i mancances socials observades des d’un punt de vista més centrat en valors, que es va adequant constantment als seus contextos. El seu ventall de possibles actuacions és gran, no havent-hi un únic perfil voluntari, ja que fa referència a una realitat molt àmplia i diversa.
L’acció voluntària és l’expressió lliure i altruista amb la societat, i a tots els països desenvolupats el voluntariat és un fenomen social important i que posseeix valor. És una forma de poder mesurar, en part, la qualitat humana d’una societat, actua com una mostra, un valor més dins el conjunt dels que disposa la seva gent.
Existeixen múltiples entitats de voluntaris que faciliten i canalitzen la participació ciutadana, sent una garantia per a la consecució d’una societat forta, plural i amb capacitat. Existeix el voluntariat social i a través d’aquest s’efectua un servei tant a persones com a col·lectius.
Per una altra banda hi ha el de tipus cívic, que és aquell que actua en un sentit més ampli al servei de la societat. Pot ser contemplant aspectes socials, culturals o per la conservació de la natura com a causes més comunes. La realitat és canviant, i contínuament apareixen noves necessitats a què el voluntari pot fer front, adaptant-se a aquesta. I és per aquest motiu que el voluntariat es presenta actiu, dinàmic, emprenedor, responsable i disposat a assumir compromisos. Sempre, per això, actuant en favor dels altres, mostrant-se solidari i compromès amb l’entorn, la comunitat i la societat en general. Un compromís d’actuació establert per pròpia voluntat i des de la plena llibertat, que és sensible a les mancances i necessitats de la societat i el seu entorn enteses com un global.
I és des de la convicció personal que es decideix passar a l’acció, actuant coordinadament en el marc d’una organització, sempre seguint la premissa de donar sense esperar res a canvi. A partir de les tasques que poden dur a terme les podríem classificar en dues consideracions.
En la primera s’efectuen tasques socials i d’acompanyament personal. En aquestes, els voluntaris estableixen una relació personal amb persones o col·lectius que tenen algun dèficit o mancança que dificulta el seu ple accés al benestar.
A la segona predomina un vessant formatiu i s’efectua a través de la transmissió dels continguts i habilitats de què disposa el voluntari transformats en coneixements per tal que aquests puguin ser aprofitats per part dels destinataris de l’acció. Aquesta relació té un clar component educatiu i terapèutic, ja que intenta a través de la formació restablir l’equilibri emocional dels individus, a partir de l’acceptació d’un mateix per desbloquejar el desenvolupament personal.
Existeix una classificació més. Aquesta ho fa en funció dels àmbits d’actuació del voluntariat. Al voluntariat social els destinataris són les persones o col·lectius amb algun dèficit o característica problemàtica que dificulta la seva plena integració i el seu benestar social, com poden ser disminuïts, malalts, pobres, transeünts, immigrants i altres persones amb risc social. Es fa donant-los un ajut de tipus assistencial, preventiu i de suport, amb intervencions personalitzades a persones amb toxicomanies, col·lectius en situació de risc, gent gran, malalts temporals, de llarga durada o terminals, persones nouvingudes, refugiats, gent en situació de pobresa i marginació, que han sofert algun tipus de vulneració en els seus drets fonamentals més bàsics, com a exemples, entre molts altres, hi figuren mares soles amb infants, persones agredides… hi ha una àmplia diversitat de casos.
En el cas de persones empresonades l’assessorament que s’ofereix pot ser tant jurídic com psicològic, podent-se fer treball dins i fora de les presons depenent de la situació penal de cada persona.
Casos diferents però assimilables són els voluntariats hospitalari i sociosanitari que actuen dins els centres hospitalaris i/o serveis sociosanitaris.
Existeixen diferents tipologies d’actuació voluntària, podent-se establir una classificació general en grans àmbits: Un conjunt molt divers d’intervencions cíviques que es basen en la promoció de la participació i de la vida associativa és realitzat pel voluntariat comunitari. Dinamitzant el seu entorn sociocultural, faciliten canals d’integració de les persones a la vida social.
Els centres comunitaris poden estar vinculades a associacions de veïns, a centres comunitaris o parròquies, fent servir metodologies que poden ser emprades en activitats com l’escoltisme o d’esplai.
Els moviments veïnals tenen un caràcter reivindicatiu, convertint-se en motor de sensibilització i defensa de certs drets col·lectius i personals, articulant les demandes i canalitzant la participació de la gent a partir de la realització de campanyes de sensibilització i organització d’activitats diverses.
Els clubs esportius agrupen a aquells que comparteixen certes aficions esportives, fent una tasca formativa, socialitzadora i educativa.
La Protecció Civil, de principal importància a Catalunya, està constituïda per grups de ciutadans organitzats per donar una resposta eficaç en situacions d’emergència com poden ser incendis forestals o aiguats, actuant en coordinació amb els responsables professionals. Aquestes actuacions a Catalunya s’entenen no només com una acció puntual quan hi ha una emergència, sinó com una línia permanent d’actuació.
També el manteniment de les tradicions com la nostra Fira de l’Oli Novell, les festes patronals per Sant Gregori i Sant Antoni, amb la benedicció dels animals, el repartiment de panoli, la romeria de carros, els cremallers, les jotes, la petició de les pubilles, el mercat tradicional, el Correbous, declarat com a Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO, són clares mostres de força del moviment veïnal. Així com els treballs del voluntariat de cooperació internacional, especialment amb països del Tercer Món. Aquests poden consistir en dotacions de personal i equipament de cara a l’alfabetització de determinades zones, de sensibilització per al consum responsable i el comerç just. Es financen amb la organització de campanyes de recollida de diners, per així poder realitzar aquestes tasques de cooperació internacional.
L’objecte de l’acció és la natura i el medi en general, i hi estem implicats tots. Es treballa amb grups naturalistes i de defensa del patrimoni natural, grups d’educació ambiental, de creació de consciència i d’altres actors per poder dirigir millor els nostres esforços pel manteniment del nostre entorn natural.