HomePolítica14-F: Catalunya acull una prova pilot de vot digital paral·lela a les...

14-F: Catalunya acull una prova pilot de vot digital paral·lela a les eleccions del 14-F

TERRES DE L’EBRE // Catalunya acull el diumenge 14 de febrer una prova pilot de vot digital aprofitant les eleccions al Parlament. El projecte Vocdoni, liderat per un grup d’emprenedors catalans, serà la primera a l’àmbit estatal que utilitza tecnologies descentralitzades de manera íntegra. L’objectiu de l’experiment és “demostrar les possibilitats” que els mitjans digitals obren a la participació política de la ciutadania, segons indiquen els responsables de la iniciativa. La prova no reemplaça el vot a les eleccions i hi podran participar totes aquelles persones que disposin del certificat idCAT, unes 400.000 a Catalunya.

La iniciativa Vocdoni és un un projecte de programari lliure que ha desenvolupat un sistema de vot digital “segur, resistent a censura i universalment verificable” que “conserva l’anonimat” del votant amb mecanismes criptogràfics. Les votacions es faran a partir d’un sistema d’emoticones que identifiquen les 23 candidatures que concorren a les eleccions i la circumscripció des de la que voten.

Les persones que disposin de certificat idCAT poden adreçar-se, des d’avui mateix, al web https://14fruites.cat per consultar la informació. El dia de les eleccions podran votar dins del mateix horari d’obertura dels col·legis electorals de les eleccions oficials. Els resultats les les votacions es coneixeran al tancament dels col·legis electorals, gairebé de forma immediata i es faran públics en la mateixa pàgina web.

Vocdoni ha desenvolupat altres processos participatius de vot digital a Catalunya, com ara les eleccions de la Junta Directiva d’Òmnium Cultural, amb una cens de més de 180.000 persones. Aquest any tenen una altra prova pilot programada, una consulta organitzada per l’Ajuntament de Bellpuig, amb un cens d’uns 4.000 ciutadans.

Xavier Vives, cofundador del projecte, considera que, en el marc de la pandèmia, la prova pilot es desenvolupa en un moment en què calen noves formes de participació electoral. Vives opina que la digitalització de la societat ha deixat els sistemes de vot tradicionals “obsolets” i que la situació d’emergència actual “ho posa en evidència“.

No ha amagat, però, la “complexitat” per fer que aquestes votacions digitals siguin “segures” i ha considerat “imprescindible” la “col·laboració d’institucions i ciutadania“.

El projecte Vocdoni ha estat seleccionat per la Generalitat com un cas d’èxit dins l’Estratègia Blockchain de Catalunya.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

30 + = 32

Últimes notícies