HomeCultura2 i 3 d'octubre: arriba el 21è Cap de Setmana Ibèric a...

2 i 3 d’octubre: arriba el 21è Cap de Setmana Ibèric a Alcanar

Com cada any, pel primer cap de setmana d’octubre es presenta una gran oportunitat per conèixer com era la gent de la Moleta del Remei i de les nostres terres fa 2.200 anys. El Cap de Setmana Ibèric és l’esdeveniment anual de la Ruta dels Ibers més important de Catalunya.

A Alcanar la programació dels dies 2 i 3 d’octubre inclou jornades de Portes Obertes al Poblat Ibèric de la Moleta del Remei i al Centre d’interpretació de  la Cultura dels ibers-Casa O’Connor, tallers didàctics adreçats a xiquets i xiquetes, un concert de música electrònica experimental a la zona d’oliveres mil·lenàries i una visita teatralitzada.

A més, com cada any, també se celebrarà una conferència a càrrec del doctor David Garcia, arqueòleg director de les excavacions del jaciment Sant Jaume d’Alcanar. Tal com explica Garcia, a la conferència “es podran conèixer les principals troballes de  la campanya d’excavacions que enguany hem portat a terme al jaciment Sant Jaume d’Alcanar i també es presentarà el projecte museístic digital que permetrà observar en 3D les peces que al llarg dels anys s’han anat descobrint a diferents jaciments com el de Sant Jaume o la Moleta del Remei”.

Aquest 21è Cap de Setmana Ibèric es dedicarà a les xarxes de comunicació de la societat ibèrica. Tot i no haver-hi eines tan potents com les autopistes actuals o Internet, les societats ibèriques estaven molt en contacte entre elles. En aquest sentit, a la Moleta del Remei es podrà descobrir el codi sonor que es va establir entre els punts habitats que conformaren el Complex Sant Jaume, a través del so de la caragola.

Les activitats que s’han organitzat a Alcanar en el 21è Cap de Setmana Ibèric estan adaptades a la situació actual de covid-19 per a promoure el patrimoni iber d’Alcanar.  Jordi Monfort, regidor de Turisme, explica que “tot i que per segon any no podrem celebrar el festival iber Tyrika perquè és incompatible amb la covid-19, en el cap de setmana iber volem oferir un important tast  del nostre llegat històric. Esperem amb moltes ganes que l’any vinent puguem ja celebrar el festival Tyrika en el seu format original, tal com es mereix”. 

Consulteu la programació a Alcanar del 21è Cap de Setamana Ibèric:

Tot el Cap de Setmana Ibèric; d’11 a 14 h i de 17 a 20 h. Jornades de Portes Obertes al Poblat Ibèric de la Moleta del Remei i al Centre d’interpretació de  la Cultura dels ibers-Casa O’Connor.

Dissabte 2

D’11 a 14 h: Bagul «L’Ebre, terra d’ibers». Tallers didàctics adreçats a infants per conèixer la cultura dels Ibers a les Terres de l’Ebre. Activitats dirigides per un educador per endinsar-se en la casa, la cuina, el teixit, les creences, la guerra, l’escriptura, etc. del mon ibèric. Els tallers es tematitzaran amb un o dos temes a cada torn.
Organitza el Museu de les Terres de l’Ebre.

Lloc: Casa O’connor. Centre d’interpretació de la cultura dels ibers.

20.00 h: Presentació de les Nits de Tyrika, a l’àrea de les oliveres mil·lenàries de l’Ermita del Remei d’Alcanar. Tot seguit, Concerts musicals d’electrònica experimental: espectacle Dlight, a càrrec de Martí Guillem Císcar; i Satírika, electrònica d’ambient.
Comissariat per Lo Perkal.

Diumenge 3

11.30 h: Visita teatralitzada «Els sons de Tyrika: un missatge a través del temps». Escenificació del codi sonor que es va poder establir entre els punts habitats que conformaren el Complex Sant Jaume, comprovareu com es podia escoltar el so de la caragola des dels diferents jaciments.
Recreació històrica acompanyada de tallers didàctics, a càrrec d’Aur- Art empresa col·laboradora amb el Festival Iber Tyrika d’Alcanar i la col·laboració del grup de Teatre Gresol.

Lloc: Poblat ibèric de la Moleta del Remei.

18.00 h: «El projecte de la residència fortificada del primer ferro de Sant Jaume d’Alcanar, entre el passat i el futur». Conferència a càrrec del doctor David Garcia, arqueòleg director de les excavacions del jaciment Sant Jaume d’Alcanar.

En el mateix acte es farà la presentació del projecte de generar models virtuals i impressió 3D de peces arqueològiques recuperades a Sant Jaume, la Moleta del Remei, la Cogula i la Ferradura, amb la possibilitat de veure algunes peces ja impreses en directe! Places limitades.

Lloc: Edifici dels Serveis Agraris d’Alcanar. L’acte també es retransmetrà en streaming a través de les xarxes socials de l’Ajuntament d’Alcanar.

Activitats amb places limitades, amb inscripció prèvia a l’Oficina de Turisme d’Alcanar, al tel. 638 357 718 i a turisme@alcanar.cat.

Per tothom qui vulgui compartir aquesta festa que s’aproxima, podeu compartir les vostres experiències i grans moments a través del hashtag #csi_ibers! També podeu consultar el programa complet d’activitats aquí o  al web www.rutadelsibers.cat.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

48 + = 53

Últimes notícies