La setmana passada, al Moll de la Fusta de Barcelona també hi van ressonar les paraules ebrenques. Llibreria Bassa Móra d’Ebre, la Viladrich de Tortosa, la llibreria El Núvol de Móra La Nova, la Guaix d’Amposta, Onada Edicions i el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre van compartir estand per a difondre la literatura feta en els territoris de cruïlla de Catalunya i el País Valencià.
Al taulell s’hi exposaven llibres de fons, però també algunes de les novetats literàries més destacades dels darrers mesos. S’hi podien veure exemplars de La verda és porta de l’escriptor de la Sénia Joan Todó. Publicat per Godall Edicions, artefacte literari en què la realitat i la ficció sobre l’escriptor Joaquim Soler (1940-1993) transcorren paral·leles al pas del franquisme a la democràcia, des dels anys més durs de la postguerra fins aquell país que acaba de celebrar uns Jocs Olímpics. També s’hi podia comprar la Guia sentimental del Maestrat (Onada Edicions) de l’escriptora vinarossenca Amàlia Roig, Els ulls de la gossa. 1979-2019, del poeta tortosí Albert Roig, un volum que recull quaranta anys de poesia; Lluny de qualsevol altre lloc (Onada Edicions), de l’escriptor del Maestrat resident a Roquetes Fèlix Edo; o Les closques (L’Altra) de la xertolina Laia Viñas.
Dissabte passat a la tarda, en el marc de la mateixa Setmana del Llibre, Amàlia Roig i Joan Todó van participar en una taula rodona al costat de l’escriptora Mercè Ibarz (Saidí, Baix Cinca 1954) i Toni Orenzanz (Falset 1970).
El debat, moderat per Pineda Vaquer de l’Institut Ramon Muntaner, portava per títol Del poble al món i va servir per a reivindicar la literatura feta des dels ‘marges del país’. Durant les dos setmanes que ha durat la Setmana del Llibre, més de 50.000 persones han passat pel Moll de la Fusta, per a descobrir novetats i xarrar de literatura catalana.