450 comensals

El passat 3 de desembre la Plataforma per un nou hospital de les Terres de l’Ebre va convocar la primera assemblea informativa i participativa per retre comptes de tot el procés portat a terme fins llavors. La nostra voluntat era informar els/les assistents sobre el que havíem fet, així com els motius o raons que ens havien portat a constituir-nos com a plataforma i reivindicar la construcció d’un hospital de les Terres de l’Ebre i per a les Terres de l’Ebre.

Les nostres expectatives respecte de l’assistència no van tenir l’èxit desitjat i esperat: érem prop de 200 persones, poc menys de la meitat dels 450 comensals (metges, infermers i infermeres i personal sanitari en general) que, dies després, van participar en el sopar de Nadal. A l’assemblea se’ls va notar a faltar, com també vam notar a faltar la presència i participació del teixit empresarial i econòmic del territori. Uns i altres semblen no valorar prou la incidència sanitària i econòmica que tindrà aquest nou hospital per a la gent i el territori.

Des de la data de l’assemblea, “han passat coses”, el Departament de Salut a les Terres de l’Ebre anunciava l’enèsima proposta de remodelació i ampliació del Verge de la Cinta, i l’Ajuntament de Tortosa confirmava la compra dels terrenys per a la ubicació del nou hospital.

Aparentment, i en el millor dels supòsits, aquests dos fets tindrien, o haurien de tenir, un caire complementari, es a dir: “Arrangem els problemes actuals del Verge de la Cinta” i “a tirar endavant el nou hospital”. Dic aparentment, perquè a ningú se li escapa que les coses “no van per aquí”, ans al contrari, allò que sembla complementari és, una vegada més,contradictori, contrari o excloent.

Des de la Plataforma sempre hem dit que totes les actuacions, necessàries, que es facin al Verge de la Cinta no han d’anar en detriment de la construcció d’un nou hospital i, sembla que no ho han entès així. També hem dit que no hi ha cap incompatibilitat entre actuar al Verge de la Cinta i, a la vegada, començar amb el procés de construcció del nou hospital (redactar-ne el pla funcional, fer el pla director…); i tampoc ho han entès.

En uns certs moments la manca de terrenys era “l’excusa” per dilatar decisions i actuacions. Ara, aquesta no val, i apareix el motiu de “l’adequació”, la inundabilitat i d’altres que, de ben segur, aniran sortint del “barret” d’aquells que ni creuen ni volen un nou hospital, tot apostant per malgastar els diners en unes reformes i millores al Verge de la Cinta que no són sinó “pan para hoy y hambre para mañana”.

Les Terres de l’Ebre no tenim “sort” amb els consellers de Salut d’ERC, ni amb Toni Comín, ni amb Alba Vergés, ni amb l’actual Manel Balcells ens n’hem sortit. Tots tres militen en un partit que l’any 2006, formant part del Govern de la Generalitat, va prometre un nou hospital.

La Plataforma per un nou hospital de les Terres de l’Ebre no defallirà, continuarem amb el nostre “full de ruta”: parlarem amb els alcaldes del territori, anirem a visitar el rector de la URV i el conseller d’Universitats per demanar estudis universitaris de Medicina vinculats al nou hospital; ens mourem i ens farem notar.
Venen eleccions… Bon Nadal!

Sisco Lahosa
Sisco Lahosa
professor de filosofia
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 4 =

Últimes notícies