HomeOpinióFirmes setmanarilebre.cat50.000 habitants: Tortosa ha d’assumir nous reptes

50.000 habitants: Tortosa ha d’assumir nous reptes

Els qui ens dediquem a l’activitat política municipal tenim l’obligació de governar el dia a dia però també d’imaginar, pensar i projectar la ciutat en el futur. No fer-ho esdevindria un símptoma de cansament o mala praxi política, fet que Tortosa no s’ho mereix. Ara bé, això no es pot fer de qualsevol manera sinó estratègicament, tocant de peus a terra i valorant tots els potencials existents i explotables que té la ciutat, els seus barris i els seus pobles. Tortosa és un gran municipi i ho és perquè la seva ciutadania se l’estima i no deixa mai d’impulsar activitats d’índole diferent (econòmica, social i cultural) per fer-la cada cop millor. Tortosa avança inercialment, però no ho fa ni a la velocitat ni en la direcció que cal: pensant en el futur i de forma moderna. Ara, per tant, ha arribat l’hora de generar nous reptes, noves dinàmiques innovadores i noves il·lusions que engresquin a tothom.

Tortosa gaudeix dels ingredients necessaris per fer possible aquest creixement exponencial i sostenible en el temps des de múltiples arestes: econòmica, urbanística i social. Ens ho hem de creure per què és així. No són paraules buides sinó dotades de sentit. Cal però, des de l’àmbit municipal i també supramunicipal, impulsar polítiques que ho facin viable i possible.

Tortosa té l’oportunitat de convertir-se en un múscul industrial, empresarial i logístic també vertebrador territorialment. El polígon Catalunya Sud, avui realitat gràcies a l’aposta ferma del PSC entre el 2003 i 2007, n’és un exemple clau. Es troba estratègicament situat per esdevenir un pol d’atracció. Cal, però, ampliar-lo per facilitar implantacions industrials futures i garantir-ne la viabilitat de les que ja hi són. Ho hem de fer per què no podem deixar passar el tren del corredor del Mediterrani, que inclou, entre altres mesures, la implementació de l’ample internacional ferroviari fent possible l’enviament de mercaderies en tren arreu d’Europa i el món. Cal també treballar  en favor de la construcció d’un centre logístic de mercaderies o Hub que faci possible l’intercanvi de productes fabricats del transport rodat a transport ferroviari, contribuint així també a reduir la petjada de carboni i els costos de transport.

Aquesta aposta de creixement pretén també plantejar un model urbanístic radial, sostenible i equilibrat en el mapa del municipi. Això implica fer una revisió profunda del POUM per tal d’actualitzar-lo a les noves necessitats tenint en compte tots els barris i pobles. També implica, entre d’altres, fer intervencions quirúrgiques urgents – però plantejades des d’un punt de vista estratègic- al nucli antic o Remolins tot obrint nous espais lliures i carrers així com noves dinàmiques d’habitabilitat, noves oportunitats comercials i d’hoteleria i noves formes de circulació. Així mateix, implica fer un repartiment equilibrat arreu de la ciutat i els seus pobles en matèria d’habitatge social en favor de la cohesió social. Igualment, cal posar fil i agulla en relació amb el desdoblament de l’Eix de l’Ebre. Necessitem obrir un nou pulmó verd al barri de Ferreries amb un nou carril bici, vinculant-lo amb la via verda, permetent així una mobilitat sostenible i més amable, tot pacificant una gran avinguda que connecti els centres educatius del barri. A la vegada, ens permetrà unir pols de ciutat com ara Jesús amb el centre de la ciutat. Actuacions d’aquest tipus, són un exemple més de model de ciutat que volem desenvolupar per a la Tortosa del present i del futur.

Tortosa també ha de liderar l’àmbit dels serveis. El nou hospital, és un altre exemple clau. Cal treballar amb tenacitat i perseverança, de forma contundent i clara, per fer-ho possible. No volem un hospital urbà recondicionat com defensen alguns de forma clara o encoberta. Volem un hospital modern, actualitzat, amb millor accessibilitat, capacitat d’estacionament i, sobretot, d’àmbit universitari. Les Terres de l’Ebre mereixem un tracte digne en matèria de sanitat. Tortosa també ha de convertir-se en un pol d’atracció universitària i formativa fent possible la implantació de nous estudis de medicina, entre altres especialitats o àmbits educatius. Així mateix, cal impulsar els atractius turístics i culturals existents i explotar-ne de nous: som una ciutat amb un llegat històric i cultural imponent i no podem perdre aquesta oportunitat. També cal entomar reptes en matèria de seguretat ciutadana. Una ciutat encara més segura esdevindrà també un pol d’atracció comercial, empresarial i d’hoteleria. La creació d’itineraris segurs amb implantació de videovigilància o els lectors de matrícules en barris i pobles, en són un exemple. Esdevenen elements dissuasius que no fan més que augmentar la seguretat beneficiant el municipi en conjunt.

Tortosa està preparada per assumir el repte de creixement integral. Tenim el llibre d’instruccions que ho farà possible: una proposta de futur impulsada de forma seriosa i coherent, la Tortosa dels 50.000 habitants. Continuarem desgranant-lo durant els mesos vinents. Però sobretot, tenim el motor que ho ha de posar en funcionament: les tortosines i els tortosins. Malgrat que ens han intentat adormir històricament, el potencial humà de Tortosa i del conjunt del territori és enorme: dotat de  força, ganes i amb voluntat de participació activa. Fem-ho, entre tots, possible: La Tortosa del Sí, la Tortosa dels 50.000 habitants.

Víctor Grau Ferrer
Víctor Grau Ferrer
Regidor d’Educació de l’Ajuntament de Tortosa i President del Consell Esportiu del Baix Ebre
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

46 + = 50

Últimes notícies