HomeSocietat50 estudiants iberoamericans participen en diferents conferències sobre "Cardó, un espai a...

50 estudiants iberoamericans participen en diferents conferències sobre “Cardó, un espai a descobrir”

En marc de la visita dels estudiants del Proyecto Vuelta al Mundo (VaM), una cinquantena d’estudiants iberoamericans i de totes les comunitats de l’Estat incloent Ceuta i Melilla, van estar tot el cap de setmana per les Terres de l’Ebre recorrent diversos espais per tal de tenir contacte de primera mà amb el territori.

Per finalitzar l’estada, els estudiants van participar, el passat dissabte, en un seguit de conferències amb el col·loqui final sobre “Cardó, un espai a descobrir”.

Les conferències es van dur a terme amb l’objectiu de donar a conèixer un patrimoni natural per treballar conjuntament, amb acord de tots els sectors (social, privat i públic), a fi de recuperar i dignificar el territori.

El tret de sortida a les diferents conferències el va donar Jesús Luna, director del projecte “Vuelta al Mundo” (VaM) que va agrair l’acollida, i en especial, a la coordinació desinteressada a les Terres de l’Ebre de Miquel Bestraten. Seguidament, es va presentar el projecte a càrrec de Federico Mayor Zaragoza, exdirector de la UNESCO i president de la Fundación Cultura y Paz.

Acte seguit, van intervenir els diversos ponents sobre la seua visió de Cardó des de diferents àmbits: social, cultural, turístic, ecològic i patrimonial.

El primer va ser Josep Maria Escoda, promotor de “Reneix Cardó”. Vicepresident de l’Agrupació Excursionista La Picossa de Móra d’Ebre i coneixedor profund dels senders i camins del territori, i va explicar la importància de recuperar un espai històric, patrimonial i natural per tal de poder llegar-lo a les generacions futures.

D’altra banda, Albert Curto, director de l’Arxiu de Tortosa i coautor del llibre “El Balneari de Cardó, el passat d’un somni”, va fer un repàs històric de la importància del Balneari de Cardó (en el desert Tortosí de Cardó), des dels seus orígens al s. XVII com a convent i lloc de retir, fins a la creació i clausura del balneari durant la primera meitat del s. XX.

L’escriptor i periodista Xavier Garcia, va contar que el 60% de l’energia que es consumeix a Catalunya es produeix a les Terres de l’Ebre, i que cal reivindicar un territori en el qual cal molta més inversió perquè es produïsca una repoblació dels joves amb oportunitats; recuperar espais com Cardó seria una oportunitat.

D’altra banda, Jordi Buixonat, que és membre del grup excursionista Serres del Mestral, i que col·labora en la creació del GR-192 i en un projecte d’una xarxa de camins entre les muntanyes de Tivissa-Vandellòs i el riu Ebre; va assenyalar la importància de la toponímia, de la recerca dels noms històrics de tota la Serra, i va constatar que hi ha molts errors en els mapes oficials que ell fa anys que es dedica a esmenar.

L’autor del llibre “A peu per la serra de Cardó, la muntanya invisible” Rafael López, va explicar la importància de preservar un territori natural com la Serra de Cardó, que és un paratge únic, de molta rellevància ecològica, i la gestió que se’n faça ha de ser respectuosa amb el territori.

Finalment, Toni Domènech, geògraf, doctor en estudis turístics i tècnic del COPATE (Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre); va comentar la importància de l’administració per destinar recursos a totes les zones.

En el torn de preguntes, els estudiants es van mostrar preocupats per l’impacte que pot tenir el turisme en el petit enclavament si es recupera el balneari i l’entorn, però es va explicar que cal que siga un turisme sostenible, com es comença a fer a molts altres llocs i que això pot donar vida a una zona que ha estat molt temps en letargia.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

16 + = 19

Últimes notícies