HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catA quinze dies de les Festes Nadalenques

A quinze dies de les Festes Nadalenques

En quatre dies tornem a les festes de Nadal, el dia de la Marmota es repeteix any rere any. Tinc la sensació que fa quatre dies que vam deixar les festes de l’any passat i ja hi tornem a ser. La mateixa dinàmica, així i tot, no recordem els abusos que en fem en aquestes dates. A mi personalment, em cansa aquells dies festius que menges i menges al dinar, sopar i sobretaula. Vinet, copa de cava, didalet de licor d’arròs o d’herbes per amerar la sopa de galets, el tall i els talls de torrons.

Definitivament, mengem molt més que la resta de l’any, però també llencem més menjar a la brossa. Abusem amb el menjar i abusem amb el que tirem. Jo, per part meva, ja us dic que no deixo res al plat.  Quants milions de persones passen gana i l’administració s’ha plantejat acurçar la xifra d’aquest rebuig. Generem 262.000 tones anuals d’aliments, un malbaratament alimentari que no entra dins de l’ètica de molts de nosaltres.

Els abusos o les extralimitacions no només estan lligats al menjar. Què us sembla el malbaratament de diners per la compra de regals? Ens han creat la necessitat de comprar per comprar, consumir per consumir i gastar per gastar. El pitjor de tot és que eduquem a les noves generacions a satisfer aquest estímul incondicionat. A quantes cases els més menuts obren regals pel plaer de veure que hi ha baix del paper. Que al cap de pocs minuts de jugar amb ells es queden arraconats.

On van a parar aquest paper i embolcalls de plàstic i envasos?

El dia de Reis i del Pare Noel, us ho diré jo on fan cap. Donant voltes als contenidors d’escombraries que no poden engolir per la gran quantitat que n’hi ha.

Com a últim exemple de malbaratament, podríem anomenar l’excés de consum energètic amb totes les bombetes que engalanen els carrers i cases de les poblacions i que ens preparen i ens envolten en un estat de consumisme. A Barcelona, vàreu poder gaudir de l’encesa de les llums de Nadal el 24 de novembre. Sí, un mes abans del dia de Nadal. És necessari que les ciutats estiguin il·luminades en figures d’arbres, campanes, estels, i altres figures extretes de contes i llegendes? Poder sí, però em pregunto si del dia 24 de novembre al 8 de gener no és molt degradant, sabent que la resta de l’any ens queixarem de les factures de les elèctriques. Atents a la jugada, ens il·luminen les ciutats per estimular la compra, és a dir el peix que és mossega la cua.

No voldria acabar amb els propòsits que ens plantegem a l’entrada d’any. Com ara, anar al gimnàs, classes d’anglès, deixar de fumar, aprendre a tocar un instrument, etc. Que portats per un fals sentiment de novetat ens fa matricular, pagar i possiblement no continuar amb l’objectiu al cap de poques setmanes. Un altre malgasto que comporta deixar-te envoltar per la festivitat de Nadal.

Sense deixar de banda el malbaratament de falsa alegria que no afecta els més menuts, però envaeix a molts dels mortals en aquestes dates de consumisme desbordat i excessos.

No voldria parèixer Scrooge, personatge del Conte de Nadal de Charles Dickens amb la seva avarícia i fredor. Però sí fer-vos ballar la consciència amb tots aquests actes incívics que tots pequem en aquests dies.

Que tingueu molt bon Nadal i ens continuem veient al Setmanari de l’Ebre un any més.

Sisco Besalduch Piñol
Sisco Besalduch Piñol
Professor de Formació Professional
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

48 + = 50

Últimes notícies