HomeMedi AmbientAbo Wind demana permís per a instal·lar 21 nous aerogeneradors a la...

Abo Wind demana permís per a instal·lar 21 nous aerogeneradors a la Ribera d’Ebre

La Ribera d’Ebre podria tenir, prompte, un nou parc eòlic amb 21 aerogeneradors de grans dimensions. L’elèctrica alemanya Abo Wind ha demanat ja l’autorització administrativa prèvia i la declaració d’impacte ambiental per a construir la nova instal·lació al nord de la comarca, entre els termes de Flix, Ascó, Vinebre i la Torre de l’Espanyol, a la Ribera d’Ebre. Des de la comarca seguixen expectants amb l’avenç del projecte i, mentre alguns alcaldes declaren que és “assumible”, d’altres s’hi mostren en contra pel seu impacte sobre el territori.

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) del passat 12 d’octubre va recollir la petició del permís de la llicència ambiental per a construir el parc eòlic, que ha estat batejat amb el nom ‘Tramuntana’. La instal·lació tindria una potència de 126 MW i, per tant, es tramita davant el Ministeri de Transició Ecològica i no de la Generalitat, com passa amb tots els projectes de més de 50 MW.

Els aerogeneradors tindrien una alçada de torre de 115 metres i un diàmetre de rotor de 170. Per tant, l’alçada total supera els 200 metres d’altura i se n’instal·larien vuit al terme de Flix, cinc a Ascó, quatre al terme municipal de Vinebre i quatre més a la Torre de l’Espanyol. El parc s’estén a banda i banda del riu Ebre i, per tant, comptarà amb dos subestacions elèctriques, que s’uniran amb una línia d’alta tensió, de 132 kV, que travessarà el riu.

Abo Wind ja va presentar al 2020 dos projectes eòlics diferents -amb parcs més menuts- i amb el nom de ‘Tramuntana 1’ i ‘Tramuntana 2’, que afectaven també el nord de la Ribera d’Ebre. Llavors, la ponència d’energies renovables de la Generalitat va tombar els projectes per una possible afectació a la població de l’àliga cuabarrada a la zona del Pas de l’Ase.

En la documentació que la promotora ha presentat al Ministeri adjunten ara un informe del Servei de Fauna i Flora de la Generalitat que defensa la compatibilitat del parc eòlic a la zona est del riu amb les dades de radioseguiment fet a la parella del Pas de l’Ase durant un any. Properament s’haurà d’avaluar la idoneïtat de la zona oest del parc eòlic amb la parella d’àligues que habita a la partida de Sant Francesc.

 

Discrepàncies entre ajuntaments

El projecte de construcció d’este nou parc eòlic ha rebut punts de vista diferents entre els ajuntaments afectats. D’una banda, l’alcalde de Flix, Francesc Barbero, ha assegurat, en declaracions a l’ACN, que el projecte és “assumible”, i reconeix que l’empresa “ha anat de cara” amb tota la tramitació del projecte, fins i tot s’ha avingut a canviar la ubicació d’un dels aerogeneradors, que l’Ajuntament considerava que era massa proper al nucli urbà. Flix no té encara cap aerogenerador al seu terme municipal, però sí una central hidroelèctrica i el parc solar més gran de Catalunya.

D’altra banda, l’alcalde de la Torre de l’Espanyol, Joan Juncà, ha expressat, també en declaracions a l’ACN, la seua oposició al projecte, un posicionament que -segons diu- “xoca amb la realitat perquè la normativa a les elèctriques els va de cara”. Des de l’Ajuntament de la Torre de l’Espanyol van presentar al·legacions, inicialment, per l’impacte visual que podien tindre els aerogeneradors i també per les conseqüències que tindria la construcció de nous accessos a l’entorn. Tot i això, creuen que han estat desestimades i no són optimistes pel que fa a aturar el projecte. Juncà no descarta que s’hagen d’asseure a “parlar de nou” amb l’empresa “per a veure què fer, i si han d’acabar venint, per a estudiar com repercutix en la gent del territori”.

Actualment, la Ribera d’Ebre compta amb 21 aerogeneradors en funcionament i, per tant, duplicaria la seua implantació eòlica amb la construcció del nou parc Tramuntana. Les instal·lacions es concentren a la zona nord, amb els parcs de Barbers -entre Móra d’Ebre i Ascó- i la Serra del Tormo, les muntanyes més emblemàtiques de la Torre de l’Espanyol.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 33 = 37

Últimes notícies