HomeSuccessosACTUALITZACI脫 路 Els Bombers confien controlar l'incendi del coll de l'Alba de...

ACTUALITZACI脫 路 Els Bombers confien controlar l’incendi del coll de l’Alba de Tortosa abans de la mitjanit

Els Bombers de la Generalitat de Catalunya confien poder controlar l’incendi del coll de l’Alba de Tortosa abans d’aquesta mitjanit. Ho ha dit a quarts de nou de la nit l’inspector Ricard Exp贸sito, tres hores despr茅s que el foc s’hagi pogut estabilitzar. Les flames s’han iniciat cap a un quart d’onze al barranc del Rac贸 de l’Ermita a la serra de Card贸-Boix i han afectat 75 hect脿rees en un per铆metre de 5,5 quil貌metres. Ha calgut evacuar 6 persones de dues masies i els treballadors de la central e貌lica propera, que ha aturat l’activitat. De matinada seguir脿 treballant un 40% de l’operatiu, que ha arribat a ser de 60 dotacions, 4 de les quals a猫ries. Els Bombers esperen poder donar el foc per extingit despr茅s de l’episodi de vent Mestral previst per al dijous.

Els Agents Rurals treballen amb la hip貌tesi que l’incendi hauria comen莽at per la crema de restes vegetals en una finca propera que s’est脿 desermant, en una zona d’antics conreus a la qual s’arriba des del pol铆gon Catalunya Sud. Els bombers per貌 han trobat problemes per accedir des d’all铆 en un primer moment amb vehicles pesants. Aix貌 ha obligat a treballar des de la part superior i no des de sota, com resultaria 貌ptim, segons ha explicat el cap de la regi贸 d’Emerg猫ncies de les Terres de l’Ebre, Ricard Exp贸sito. Tamb茅, ha condicionat l’operatiu en un primer moment la necessitat de destinar efectius a evacuar les persones d’una zona “on no havien d’estar“.

Les flames han cremat el fons del barranc del Rac贸 de l’Ermit脿. Un cop l’ha creuat s’ha propagat molt r脿pidament. S’ha format un piroc煤mul que ha provocat dues acceleracions de l鈥檌ncendi aix铆 com una gran fumera visible des de diferents punts de les Terres de l’Ebre. A partir de migdia, el vent de marinada ha emp猫s el foc cap al nord i l’oest que. Cap al vespre es podria refor莽ar el mestral.

Segons han apuntat els bombers, les tasques d’extinci贸 han estat “complexes” perqu猫 l鈥檌ncendi ha propagat molt r脿pidament un cop ha creuat el barranc on s’ha originat, una 脿rea d’antics conreus als quals s’accedeix per una zona propera al pol铆gon Catalunya Sud de Tortosa. Els accessos han presentat dificultats als vehicles pesants i l’extinci贸 s’ha hagut de plantejar des de la zona superior de l’incendi, “cosa que no era l’estrat猫gia 貌ptima“. De fet, el comportament de la flama i la gran columna de fum generada per un canvi de vent ha obligar, per una estona, a ressituar personal de l’operatiu d’extinci贸.

El fet d’haver de de realitzar les tasques d鈥檈xtinci贸 des del cim de la carena, on hi ha un parc e貌lic, ha obligat a treballar amb foc t猫cnic per redirigir l’incendi i evitar-ne l’expansi贸, alhora que tamb茅 permet treballar sense haver de fer servir aigua. A dalt del flanc esquerre hi havia conreus que tamb茅 han ajudat a ancorar l’incendi. S’ha atacat especialment el flanc dret per evitar que s’obr铆s excessivament i salt茅s la pista de la central e貌lica. Els camins i pistes, oberts, han facilitat d’acc茅s dels equips d’extinci贸, segons ha destacat el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Salvad贸.

脡s un incendi relativament petit pel que fa a superf铆cie i, per sort, no hi ha cap afectaci贸 a les persones“, ha apuntat, per la seva banda, l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan. En les tasques hi ha treballat fins a 97 bombers amb disset 17 vehicles aigua, set mitjans aeris -un d’ells de coordinaci贸-, aix铆 com dos vehicles i voluntaris de l’ADF del Perell贸, Mossos d’Esquadra i policia local de Tortosa. La proximitat a la badia del Fangar ha facilitat el treball dels mitjans aeris. Tot i aix貌, caldr脿 treballar total la nit per evitar represes. El tel猫fon d’emerg猫ncies CAT112 ha rebut m茅s de 150 trucades de ciutadans alertant d’aquest incendi.

“Evid猫ncies d’activitat humana”

Els Agents Rurals, que s’han fet c脿rrec de la investigaci贸 de les causes del foc, han trobat a la zona d’inici “evid猫ncies d’una possible activitat humana“. Concretament, ha apuntat el cap d’脿rea regional del cos a les Terres de l’Ebre, Miquel 脌ngel Garcia, treballen amb la hip貌tesi que l’incendi s’hauria originat per la crema de branques d’olivera d’una finca erma que s’estava posant en activitat.

El dia permetia fer-les per貌 les mesures de precauci贸 obligat貌ries no les han complert. Aix貌, segurament, ha estat la causa“, ha apuntat Garcia, tot recordant la necessitat i obligaci贸 d’aplicar-les estrictament per evitar aquest tipus d’episodis i inc贸rrer en possibles responsabilitats administratives i judicials. Els Agents Rurals, en aquest sentit, admeten que el titular de l’activitat hauria comunicat i tindria perm铆s per fer aquesta crema, i que la investigaci贸 es pot acabar centrant en el possible incompliment de les condicions.

Un toc d’alerta

L’inspector Ricard Exp贸sito ha explicat que l’incendi “no ha estat gran” des del punt de vista de la superf铆cie, per貌 “dona la idea de com tenim la vegetaci贸 en bona part de les Terres de l’Ebre“. A parer del comandament de Bombers, “茅s un avan莽ament del que podem tenir a l’estiu si les precipitacions no ens visiten m茅s sovint abans no comenci la campanya, que comen莽a a finals d’aquesta setmana“.

Not铆cies relacionades:

Els Bombers de la Generalitat estabilitzen l’incendi de Tortosa

V脥DEOS 路 Els bombers treballen per estabilitzar l’incendi del coll de l’Alba de Tortosa despr茅s d’afectar 70 hect脿rees

V脥DEO 路 Un centenar de bombers lluiten per controlar el foc que s’ha declarat al Coll de l’Alba a Tortosa

V脥DEO 路 L’incendi del coll de l’Alba de Tortosa ha afectat ja una superf铆cie de quinze hect脿rees

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

57 + = 62

脷ltimes not铆cies