HomeSense categoriaAdaptar les activitats, mascaretes i reduir els grups, la nova realitat de...

Adaptar les activitats, mascaretes i reduir els grups, la nova realitat de les extraescolars

EDUCACIÓ // Les entitats ebrenques d’activitats extraescolars s’han adaptat a les mesures derivades del coronavirus per tal de continuar oferint este servei per a infants i jóvens. Des del passat dilluns 5 d’octubre ja hi ha un protocol específic per a la realització de les activitats extraescolars, les colònies i les sortides escolars, després que el Procicat aprovés el document d’Especificacions sobre el Pla d’actuació per al curs 2020-2021 per a centres educatius en el marc de la pandèmia per Covid-19 en relació amb estes activitats. Segons el protocol, es recomana que els grups siguen estables i constants, s’han detallat les mesures en relació amb l’ús de la mascareta, es requerix que es faça un registre diari d’assistència, així com es determinen els aspectes organitzatius com l’ús de les dutxes i vestidors, del material utilitzat i de la neteja i desinfecció dels espais o la rentada de mans.

Tant des de l’acadèmia d’anglès Kids&Us, com des de l’Escola Municipal de Teatre de Tortosa i l’empresa de serveis esportius i educatius Actiesport coincidixen que este curs han reduït les ràtios dels seus grups d’alumnes. Segons explica Toni Gargallo, director del Kids&Us a Tortosa, “si fins ara teníem grups de vuit alumnes, ara en tenim de quatre o d’un màxim de sis”. A ActiEsport, però, han anat un pas més enllà i tal com detalla Víctor Alcoverro, un dels gerents, “hem intentat adaptar i mantenir els grups estables formats a les escoles, i si això no és possible i s’han de mesclar xiquets i xiquetes, els separem dins l’aula per grups bombolla”. 

El protocol establix que les mascaretes són obligatòries a partir dels sis anys, excepte quan la pràctica esportiva la faça incompatible, en les classes d’instruments de vent i de cant, o quan estiga contraindicada per motius de salut. En este sentit, els jugadors dels equips de futbol van amb mascareta quan entren i surten de les instal·lacions i només se la treuen durant l’entrenament. L’entrenador, en canvi, porta la mascareta durant tota la sessió. A les classes de cant, dansa i claqué de l’Escola de Teatre de Tortosa seguixen unes mesures extres pel que fa a les mascaretes. “Hi ha moments de les classes de dansa en què la mascareta és compatible, i tot i que el protocol diu que no és necessari, nosaltres ens la posem”, assenyala Julià. Això sí, per a entrar a la classe de cant els alumnes s’han de canviar la mascareta i posar-se’n una de nova, i a les de dansa s’han de posar també mitjons nets, així com rentar-se les mans en tots dos casos. 

La demanda d’activitats extraescolars ha variat depenent de la tipologia. Mentre a Kids&Us i als clubs esportius de futbol del territori no han canviat gaire el nombre d’inscripcions, a l’Escola de Teatre han tingut força demanda, la qual cosa els ha portat a tenir prop de 140 alumnes matriculats que s’han traduït en “cinc grups plens, entre infants, jóvens i adults, i un l’hem hagut de doblar”, segons detalla la directora del centre Marga Julià, que afegix que “la gent té ganes de fer coses”. En canvi, Alcoverro apunta que “comparant-ho amb el curs passat, estem fent la meitat d’activitats”, amb un clar predomini per les esportives.     

Mentre a ActiEsport han modificat les activitats manipulatives per d’altres que facen servir menys materials i aposten també per les activitats a l’aire lliure, a Kids&Us han canviat tot el mobiliari de l’acadèmia: han dixat de banda les taules rodones per a instal·lar-ne d’individuals perquè es puguen mantenir les distàncies entre els alumnes, que segons el protocol ha de ser mínim d’1,5 metres. A més, l’acadèmia d’anglès s’ha muntat una plataforma digital que els permetria continuar fent classes en línia en cas que haguessen de fer quarantenes o si hi hagués un altre confinament. Algunes de les classes de l’Escola de Teatre de Tortosa es fan a l’escenari gran de l’Auditori Felip Pedrell, la qual cosa els permet augmentar la distància de seguretat interpersonal. A més, la seua directora apunta que a les classes de dansa l’han augmentat als 2 m2 entre alumnes, així com seguixen formacions triangulars perquè es mantinga esta distància durant el desenvolupament de la classe. 

Pel que fa a les entrades i sortides, Julià indica que han habilitat  els tres accessos de l’Auditori Felip Pedrell, el central i els dos laterals, per tal que “no es relacionen integrants de grups estables diferents”, així com han muntat un circuit per l’interior de les instal·lacions.

El Club Deportiu Tortosa i l’Ebre Escola Esportiva compartixen les instal·lacions, és per això que tots els jugadors entren pel complex esportiu WIN, quinze minuts abans de l’hora d’entrenament, i un cop acaben, surten per la porta que dona a l’avinguda Marcel·lí Domingo (la C-12).  

El protocol del Procicat també establix que els vestidors només es poden fer servir de manera simultània per infants i adolescents del mateix grup estable de l’activitat extraescolar i que cal mantenir, tant en vestidors com a les dutxes, la distància de seguretat. D’ençà que van arrencar els entrenaments de la majoria de disciplines esportives no els estan utilitzant, seguint recomanacions de les respectives federacions. En tot cas, correspon al gestor de la instal·lació, normalment ajuntaments, marcar la normativa a seguir. En el cas de la Unió Esportiva Rapitenca, per exemple, només fan servir els vestidors els juvenils i els primers equips, i, excepcionalment, permeten l’ús a algun jugador que viu a més de 50 km. 

Entre les novetats també hi ha el requeriment de fer un registre diari de l’assistència dels integrants del grup estable (alumnes, monitors, etc.) per a garantir-ne la traçabilitat, un document que s’haurà de conservar durant almenys un mes. Des de l’Escola de Teatre, Julià assegura que esta era una mesura que ells ja acostumaven a seguir, ja que “tots els cursos passen un control d’assistència”. 

Un altre sector que ha pres mesures importants per reprendre l’activitat és el de l’esport escolar, gestionat pels consells esportius de Catalunya. Als Jocs Esportius i a la resta de programes s’aplicarà un protocol d’aplicació obligatòria amb l’objectiu com diu el president de la UCEC, Jaume Domingo, de “no dixar que els xiquets i les xiquetes dixen de fer esport a l’escola perquè no fer-ho és atemptar contra la seua salut. L’esport escolar és segur”.

Els consells esportius fan una crida a tots els agents implicats per garantir la pràctica esportiva entre els escolars. Una de les recomanacions és fer competicions cada 15 dies per les mesures de traçabilitat. 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

61 + = 70

Últimes notícies