HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catAlternativa Verda surt de JuntsxCat

Alternativa Verda surt de JuntsxCat

Està ben vist que l’ecologia política (aquella que partint de la ciència i de la consciència ciutadana desemboca en la influència política per transformar la penosa realitat) no és -ni potser serà- admesa en el banquet independentista que Junts x Cat -el partit liderat per Puigdemont- va celebrar el passat cap de setmana.

Com que això és així (i de moment no sembla que vagi a canviar), l’organització política Alternativa Verda, referent del moviment ecologista a Catalunya, fundada el 1983 a La Bisbal d’Empordà, va enviar Urbi et Orbe, coincidint amb el Congrés de fundació del nou partit, un comunicat en què se’ls feia saber que Els Verds- Alternativa Verda retiren el seu suport a JuntsxCat “mentre no hi hagi un canvi d’actitud sobre els temes que considerem cabdals de la transició energètica i ecològica”.

La cosa ve de lluny. Però per no anar tan enrere, situem-nos a les eleccions al Parlament de 21 de desembre del 2017, les del 155, quan mig govern ja era a la presó i uns quants, amb el president Puigdemont, a l’exili. Aquest va llançar una candidatura “transversal” (és a dir, més enllà dels adeptes postconvergents de sempre) i és per això que dos membres d’Alternativa Verda (Santiago Vilanova, portaveu del partit, i un servidor) vam oferir la possibilitat de presentar-nos a les llistes, per tal de poder influir en l’acció política del moviment independentista.

Se’ns va acceptar, però ara considerem, vist com han anat les coses en aquests darrers tres anys, que tots dos anàvem de relleno, per fer veure, per part dels qui confegien les llistes, que també s’acollia a elements considerats, pel cap baix, com a “incorruptibles” i que, difícilment, podien sortir elegits.

No es tracta de fer un memorial de greuges personalitzat, perquè a tots els partits hi ha situacions de tensió a l’hora de confegir llistes i, en el nostre cas, no vam ser una excepció. Del que es tracta és de fer veure, als dirigents de JuntsxCat i a la societat en general, que la resta de membres de l’equip que va refundar, el 1999, Els Verds-Alternativa Verda (entre els quals, a més dels dos citats, la psicòloga Pilar Sentís, el músic Rafael Subirachs, el periodista Xavier Borràs i l’escriptor Andreu Carranza) hem continuat treballant -fora del Parlament i en condicions adverses, com fa quaranta anys- per posar la crisi ecològica, climàtica i social al centre de les nostres preocupacions polítiques.

I la resposta que hem rebut ha estat zero. I això ho sap perfectament el portaveu d’Els Verds-Alternativa, en Vilanova (Olot, 1947), periodista i escriptor de molt llarga trajectòria, el qual ha remenat cel i terra a l’ANC, a JuntsxCat i a la Crida per la República, per introduir els valors de l’ecologia política, consolidats arreu d’Europa, fins que, veient que tot era molt Complicat, ho ha deixat estar.

D’aquí ve la redacció d’aquest comunicat, entre la decepció i un últim fil d’esperança, en el qual expressem -com vam fer el gener de 1977, quan ens constituírem inicialment com un Col·lectiu de Periodistes- la nostra desolació, en aquests moments de màxima crisi a tots nivells, en veure com el nostre món polític i governamental no atén com seria degut els nombrosos conflictes ecològics, energètics i territorials que es manifesten a Catalunya: de l’urbanisme a la Costa Brava (i a tants altres llocs) a la mala política de residus, de la qüestió nuclear a la implantació del 5G i, en fi, de la contaminació dels sòls i capes freàtiques a la comercialització de tòxics perjudicials per a l’agricultura.

Això sí: a la televisió i als diaris ens donen el gustasso de veure com es barallen amb grans paraules buides, tots d’acord, també, amb no saber o voler afrontar els responsables finals de tant de desordre.

Xavier Garcia
Xavier Garcia
Escriptor
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 7 =

Últimes notícies