HomeSocietatAfectats per covid persistent lamenten una atenci贸 "molt desigual": "Se'ns ha de...

Afectats per covid persistent lamenten una atenci贸 “molt desigual”: “Se’ns ha de poder atendre a l’Ebre o a l’Empord脿”

El col路lectiu de persones afectades per la covid-19 persistent considera que Salut no ha fet “prou difusi贸” de la guia presentada el mar莽 per atendre els pacients en qui els s铆mptomes de la malaltia no desapareixen. Una de les portaveus del col路lectiu, S铆lvia Soler, lamenta a l’ACN una “atenci贸 molt desigual” al territori: “S’ha de poder atendre un pacient amb covid persistent des de les Terres de l’Ebre fins al Pallars, l’Empord脿 o el Bages. I aix貌 no est脿 passant“. El col路lectiu, que rep un repunt de persones que s’hi posen en contacte en cada onada, demana empatia: “Ning煤 vol estar 16 mesos malalt“. Tamb茅 reclama a les administracions que no els “abandonin” en les baixes, i menys ara, quan alguns d’ells far脿 18 mesos que estan malalts.

En una entrevista a l’ACN, Soler assenyala que encara hi ha persones que se senten “desateses” quan, una vegada passada la infecci贸 aguda, acudeixen als centres sanitaris amb s铆mptomes persistents de la covid-19, com febre, fatiga, mal de cap, dolors articulars o musculars, p猫rdua de l’olfacte i del gust o desajustos en el cicle menstrual, entre altres. Tenir s铆mptomes tan llargs tamb茅 est脿 repercutint en la salut emocional de moltes de les persones afectades.

Es calcula que la covid-19 persistent afecta entre un 10% i un 20% de les persones contagiades, m茅s dones que homes i amb una mitjana d’edat al voltant dels 40 anys. Soler situa en uns vuit mesos la mitjana de duraci贸 d’aquests s铆mptomes, si b茅 alguns d’ells els pateixen des de l’inici de la pand猫mia, la primavera del 2020. Fa un any i mig.

Despr茅s de cada onada, el col路lectiu rep un repunt de persones que s’hi posen en contacte per demanar-los ajuda, sobretot per preguntar on els poden atendre i assessorament en les baixes i altres aspectes, com el log铆stic. Aix铆 va passar en la cinquena onada, encruelida el juliol, si b茅 en el cas de les persones joves, moltes vegades s’hi posen en contacte les fam铆lies. “Els joves no acaben de fer-se a la idea del que representa patir una covid persistent“, diu.

El Departament de Salut va presentar el mar莽 passat una guia cl铆nica per atendre aquests pacients, un full de ruta molt lluitat pel col路lectiu i que va significar un “pas de gegant“, per貌 que no havia de ser un “final” de feina, sin贸 un “comen莽ament“, sospesa la portaveu. Ara b茅, l’atenci贸 no 茅s homog猫nia al territori, diu. “No 茅s que la guia hagi quedat en un calaix, per貌 no se n’ha fet prou difusi贸 als CAP, hospitals, entre els metges o col路legis professionals“, apunta.

Tamb茅 per garantir una atenci贸 als pacients amb covid-19 persistent arreu de Catalunya, Soler demana replicar el model de la unitat de l’Hospital Germans Trias i Pujol en altres llocs del territori, per exemple en altres hospitals de refer猫ncia. Actualment nom茅s hi ha aquesta unitat especialitzada de Can Ruti, creada per la Fundaci贸 Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses, i les persones afectades s’hi han de despla莽ar per a les visites i sessions de rehabilitaci贸, per exemple.

El col路lectiu reclama a les administracions que no els “abandonin” en l’atenci贸 ni en les baixes i els demana acompanyament, tamb茅 als metges i a la societat en general. “Ens afecta una nova malaltia que ells no coneixen per貌 que nosaltres patim. Nos saben com abrodar-la, ho entenem, per貌 demanem empatia. No volem ni incapacitats ni baixes llargues, sin贸 curar-nos. Ens vam crear per trobar solucions a la covid persistent“, afirma.

Sobre les baixes, Soler indica que aviat far脿 18 mesos que algunes persones van emmalaltir de la covid-19 i que encara no es troben b茅. Aquest 茅s el per铆ode m脿xim que, en general, pot durar una baixa i temen que es donin algunes altes en les properes setmanes a persones que encara tenen s铆mptomes. “Vam estar abandonades i seguirem abandonades ara. Molta gent no pot tornar a la feina encara i potser s’hauran d’adaptar llocs de treball“, expressa.

“Pel fet de ser fona, pensen que tens un component emocional que no t’ajuda a curar-te”.

La portaveu del col路lectiu denuncia l’estigma que han patit les persones amb covid-19 persistent i tamb茅 el biaix de g猫nere que carrega la malaltia. “A cap home del col路lectiu li han dit que est脿 ansi贸s o depressiu. En canvi, les dones, pel fet de ser-ho, han d’estar depressives o la menstruaci贸 els canvia el car脿cter. Aquest biaix, ja en altres malalties, el pateix la covid persistent per part del sistema sanitari, dels familiars i coneguts, de la premsa, de tothom. Pel fet de ser fona, pensen que tens un component emocional que no t’ajuda a curar-te“.

Ara b茅, S铆lvia Soler reivindica el paper i la valentia de les dones per visibilitzar la malaltia i buscar-hi solucions: “Si una cosa tenim les dones 茅s la capacitat de superar-ho gaire b茅 tot. Sort d’aquest grup de dones que vam fer el col路lectiu; sort del grup de dones metgesses que ens ajuden; sort de moltes dones gr脿cies a les quals la covid persistent 茅s coneguda i reconeguda al m贸n“.

Una covid llarga, una reinfecci贸 i molta capacitat d’adaptaci贸

Soler va patir la covid el mar莽 del 2020, amb molts s铆mptomes, com disfonia, febre durant 30 dies, conjuntivitis, descomposici贸, mals de cap i dolors musculars. A partir del juny de l’any passat, va comen莽ar a millorar, per貌 el setembre va patir dolors articulars, migranyes i ac煤fens, entre altres. El febrer d’aquest any, es va tornar a contagiar, una infecci贸 confirmada aquesta vegada amb prova, a difer猫ncia de la primera onada, quan moltes persones no van ser diagnosticades. Tot i que aquella vegada la malaltia va ser m茅s lleu, encara pateix s铆mptomes de la covid, sobretot neurol貌gics, articulars i inflamaci贸 intestinal.

S铆lvia Soler intenta cada dia recuperar la seva vida, la d’abans de la covid, per貌 tamb茅 es prepara pel que pugui venir: “M’adapto molt a les noves situacions. Si he d’aprendre a viure d’una altra manera, ho far茅. Crec que 茅s una de les coses que haur铆em d’aprendre, a adaptar-nos a la vida que ens ha deixat la covid. Intentar ser feli莽os, compartir els moments que tinguem bons i seguir llegint, rient, estimant i fent totes aquelles coses que ens agraden“.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

2 + 6 =

脷ltimes not铆cies