HomeAgriculturaAgricultura invertirà 350.000 euros en el pla d’introducció del kiwi a la...

Agricultura invertirà 350.000 euros en el pla d’introducció del kiwi a la Ribera d’Ebre

El Departament d’Agricultura de la Generalitat invertirà prop de 350.000 euros per a tirar endavant el pla pilot per a introduir el kiwi com un cultiu majoritari a la Ribera d’Ebre. Les afectacions de la sharka als presseguers fan que este fruiter haja perdut competitivitat i, en els últims anys, el Departament i els agricultors han estudiat alternatives que puguen ser viables a la zona.

Està previst que la prova pilot per a introduir el cultiu de Kiwi comence a partir de la primavera. El novembre passat, productors i representants d’empreses agrícoles ja es van reunir amb la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, a la seu del Consell Comarcal amb la voluntat d’explorar el suport i acompanyament al projecte per part del Departament.

Esta setmana s’ha fet oficial una inversió de 209.000 € el primer any i 140.000 € més en els pròxims cinc anys per a la prova pilot del kiwi, que ocuparà quatre finques, ubicades en diverses zones i que tinguen diferents sòls i alçades per a testar l’adaptació de la nova fruita a les característiques de la comarca. Es calcula que la posada en marxa de la prova pilot requerirà una inversió d’uns 40.000€ per hectàrea de cultiu de kiwi verd, roig i groc. En el moment òptim de producció, a partir de cinc anys de la plantació aproximadament, s’hi podrien collir fins a 30.000 kg de fruita per hectàrea.

Tot plegat té l’objectiu de buscar alternatives complementàries al sector de la fruita dolça, forçat a arrencar conreus de préssec i nectarina i reconvertir molts camps pels efectes del virus de la sharka, que des del 2008 ja ha afectat més de 400 hectàrees d’arbres fruiters de la comarca. de cent anys de vida.

Des del 2019, a partir d’un estudi d’anàlisi de mercat, s’està treballant al costat del sector per a cercar alternatives productives per a diversificar els cultius de la fruita dolça. Amb l’experiència de productors italians i viveristes de Lleida en el cultiu del kiwi i amb l’estudi de viabilitat de cultius alternatius encarregats pel Consell Comarcal, tot apunta que esta fruita originària de la Xina es podria cultivar sense gaires problemes als sòls i amb la climatologia de la Ribera d’Ebre.

A més, es tracta d’un cultiu que permetria aprofitar bona part de les instal·lacions i la maquinària de les empreses comercialitzadores de fruita dolça, tot i que s’hauria d’invertir en els camps, sobretot per a la instal·lació de filats, cobertes i protectors de vent.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 19 = 27

Últimes notícies