HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catAl bressol de la Formació Dual des de 1969

Al bressol de la Formació Dual des de 1969

Escric aquestes línies des d’una terrassa d’un restaurant a la ciutat d’Stuttgart, concretament al carrer més cèntric i comercial de la ciutat. Durant aquests dies un grup de docents del Departament d’Educació hem estat en contacte en diferents entitats, instituts i empreses del país alemany per mostrar-nos la realitat que es viu dins la Formació Professional. La Cambra de Comerç d’aquesta regió és una de les més importants del país amb un parc tecnològic i industrial on destaquen empreses de l’envergadura de Mercedes-Benz, Porsche, Bosch o Stihl per ser les més conegudes.

Feta la introducció, no sabria per on començar per mostrar l’extraordinària distància que separa la formació Dual als dos països. En cap moment estic jutjant quina és la més òptima de les dues per a estudiants, empreses i instituts, només exposaré algunes de les diferències més substancials.

Al nostre país, els cicles formatius Dual es realitzen en dos cursos acadèmics on l’alumne cobra les hores que assisteix a l’empresa, en canvi a Alemanya tot l’estudi és remunerat per part de l’empresa durant tres anys. Els nostres alumnes venen als centres educatius a matricular-se, mentre que a Alemanya l’alumne va a l’empresa a buscar l’oportunitat de treballar i estudiar dins d’ella. L’empresa, després d’una entrevista o test, decidirà quedar-se en l’alumne o no. Aquí donem aclariments als pares dels alumnes que assisteixen al curs, allí els aclariments si és el cas, es donen a l’empresa quedant exclosa la família de la formació del jove.

Entre altres diferencies, la nota és consensuada entre l’empresa i l’equip docent. Al país germànic hi entra un tercer soci, les Cambres de Comerç les quals hi tenen molt a dir dels diferents sectors que representen verificant el correcte funcionament del sistema. Tampoc cap empesa que no estigui inscrita a la Cambra de Comerç podrà participar en aquesta modalitat.

El govern alemany ja fa anys que llença campanyes per atreure estudiants d’aquí per acabar-los de formar al seu país i incloure’ls al seu sistema laboral. En aquest punt és on arribo a la conclusió que el nostre sistema educatiu ens surt molt car als contribuents. Ja que el rendiment d’aquest serà espremut per països que cuiden i valorin al treballador, com tan bé fan els països nòrdics.

Com a últim punt us deixo unes dades molt significatives sobre parats de menys de vint-i-quatre anys, Alemanya tot i estar escolaritzats fins als divuit anys tenen sobre el 5% de parats respecte al 30%, tot i que les dades van en relació als setze anys d’escolarització obligatòria al nostre país.

Trèieu les vostres pròpies conclusions d’aquest extracte que us faig de la formació rebuda durant la setmana passada a la capital de la formació Dual.

Sisco Besalduch Piñol
Sisco Besalduch Piñol
Professor de Formació Professional
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

73 + = 75

Últimes notícies