HomeSense categoriaAlarma a la DO Terra Alta per la publicació al DOGC dels...

Alarma a la DO Terra Alta per la publicació al DOGC dels plans urbanístics dels nous parcs eòlics

ACN Gandesa .- El Consell Regulador de la DO Terra Alta ha manifestat la seva preocupació per la recent publicació al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), de l’aprovació definitiva dels plans especials urbanístics dels tres nous parcs eòlics que es projecten al nord de la comarca, a Vilalba dels Arcs, a la Pobla de Massaluca i a Batea. La DO exigeix “l’aturada real” dels tràmits de les tres centrals, com es va comprometre a negociar el Govern, i intensificaran “l’estratègia institucional” però també “les mesures de caràcter legal”, a través d’un contenciós administratiu, “per salvaguardar el paisatge del territori, autèntic motor econòmic i garantia per més despoblament”.

El Consell Regulador es mostra “sorprès i decebut” de veure que els tràmits per construir els nous parcs eòlics continuen “sense entrebancs”, i s’obvien els acords i compromisos que tant la consellera d’Empresa, Àngels Chacón, com el propi president de la Generalitat, Quim Torra, van assolir amb representants de la comarca al gener. 

Com ha explicat el membre de la junta rectora de la DO Terra Alta, Marco Bernava, tècnics mediambientals i els advocats enllesteixen el contenciós administratiu que volen presentar en breu. Cansats i decebuts del silenci de l’administració, que no ha contestat les seves al·legacions als nous parcs, ni tampoc al recurs d’alçada que hi van presentar, es veuen “obligats” a tirar endavant la via administrativa legal. “Ens sap molt greu perquè vam voler contactar amb els responsables directes perquè creiem que hi havia prou arguments i evidències per intentar aturar una cosa injusta per a la Terra Alta”, ha assenyalat. 

“Esperem que hi hagi la voluntat real per part de la Generalitat i del president per seguir amb el diàleg i de no tancar la porta a possibles alternatives, que ells veiem més que viables”, ha insistit Bernava. Sobre les negociacions que es va comprometre a encapçalar Empresa amb les promotores de les centrals, només se’ls ha comunicat que estan “sobre la taula”, sense més detall, “ni en positiu ni en negatiu”. “La decepció i frustració més gran és veure que no hi ha voluntat de diàleg amb el territori. Ens tenen arraconats i amaguen la realitat. Hi ha paraules i promeses davant i al darrera veiem que les coses segueixen cursos de tramitació com si no passés res”, ha dit.

De les al·legacions, només les promotores eòliques les van respondre a la Generalitat, tombant els arguments de la comarca. “Però la Generalitat no ha dit res i és com participar en un judici sense jutge”, ha lamentat el representant del Consell Regulador. “La lluita és per aturar la massificació eòlica a la Terra Alta. La comarca, com hem reiterat fins ara, ha estat molt solidària amb la producció energètica alternativa a nivell de país i ara el territori, per al seu desenvolupament real, no té capacitat per absorbir més eòliques”, ha defensat Bernava. “Presentarem documentació contundent i real perquè tenim raó en aspectes ambientals, socials i econòmics i de futur del territori”, ha afegit.

També assenyalen que després de més de deu anys amb projectes eòlics en funcionament a la comarca, n’ha quedat demostrada “l’aportació pràcticament nul·la” que suposen per a la Terra Alta i denuncien que “no s’està complint ni amb els objectius previstos per la Generalitat ni amb les promeses fetes pels promotors”. 

La comarca veu sobrepassada la seva solidaritat, tenint en compte que genera el 25% de l’energia eòlica del país, mentre que representa la 0,16% de la població. Amb les noves centrals, aquest percentatge es doblaria fins al 45%. “És una xifra del tot desmesurada per a una comarca que treballar per un futur més sostenible”, es reafirmen. “Estem segurs que hi ha projectes que no acaben de desenvolupar-se o d’arrancar per aquest dubte sobre el futur de la comarca i es dolentíssim de cara al futur econòmic i social d’una de les comarques amb més despoblació a tot el país”, ha lamentat Bernava. “A més concentració eòlica, més despoblació hi ha, i ho diuen les estadístiques”, ha afegit.

L’aprovació definitiva dels plans especials urbanístics s’han publicat aquest mes de març al DOGC, tot i que el Departament d’Empresa hauria començat les negociacions amb Naturgy (Gas Natural) per mirar de reubicar fora de la comarca les centrals. El 6 de març s’inclou al DOGC l’anunci del pla especial urbanístics del parc ‘Los Barrancs’ al terme de Vilalba dels Arcs, l’11 de març el de la central ‘Punta Redona’ de Vilalba dels Arcs, la Pobla de Massaluca i Batea, i 12 de març el del parc ‘Tres Termes, també ubicat als termes municipals d’aquests tres municipis. 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

84 + = 85

Últimes notícies