HomePolíticaAlbert Salvadó, candidat d'Esquerra: “D’aquí a 10 anys, podrem mirar enrere i...

Albert Salvadó, candidat d’Esquerra: “D’aquí a 10 anys, podrem mirar enrere i estar orgullosos de l’impacte dels fons nuclears”

Quines sensacions té?

L’única proposta que se centra en la defensa de les Terres de l’Ebre i en un model de territori pensat és la d’Esquerra Republicana. Junts se centra en Puigdemont, de qui no saps què pensa de l’atenció sanitària o del transvasament, i després un PSC obsessionat amb La Moncloa.

Totes les enquestes auguren una victòria del PSC.

És cert, però també identifiquem molta gent nostra que no està convençuda d’anar a votar. Mobilitzar esta gent és el nostre repte. Davant dels missatges simplistes del PSC i Junts, nosaltres tenim més matisos, basats en molta obra de govern com mai s’havia fet a este país.

Per tant, per a ERC, la campanya és més determinant que mai?

Sí, perquè el PSC juga amb Pedro Sánchez i la creuada entre progressisme i dreta i ultradreta a l’Estat, i Junts té un projecte personalista que també resulta mobilitzador. Nosaltres hem de fer que la gent independentista i amb compromís social i amb les Terres de l’Ebre, vote ERC.

A les Terres de l’Ebre ERC ha desencallat projectes importants, però en general se li retreu haver devaluat l’educació o la salut.

Jo crec que és justament al contrari. Una de les nostres grans apostes és enfortir els serveis públics. Tenim més docents i més equips de psicopedagogs que mai per a afrontar les complexitats del sector educatiu. La gratuïtat de 0 a 3 anys ha d’evitar desigualtats a la llarga i hem revertit les retallades que va fer Junts fa 10 anys al sector sanitari, especialment a les Terres de l’Ebre.

Veu factible una tercera victòria seguida al territori?

R: El territori tenia dos grans reptes: el Delta i què fèiem després de les nuclears. Els hem afrontat la gent d’ERC. Com després de molts anys parlant de l’hospital, avui estem ampliant el Verge de la Cinta en menys de dos anys per a convertir-lo en un hospital universitari i acabem de licitar la segona part del pla funcional d’un futur hospital nou. O com el polígon Catalunya Sud, ben connectat al corredor mediterrani, i l’ampliació o activació de regadius en una aposta per la pagesia.

Amb els fons nuclears, hi està havent, però, moltes dificultats per a desplegar-lo.

Les dificultats dels fons nuclears les vam patir en solitari des del 2014 fins al 2021. ERC va concebir per primera vegada a la història un impost del qual un percentatge se n’aniria a un territori concret, i el TC el va tombar dos vegades. Ara, el que hi ha hagut és soroll per part d’una oposició per a devaluar una mesura històrica. D’aquí a deu anys, mirarem enrere i podrem estar orgullosos de l’impacte dels fons nuclears a l’Ebre.

No creu que hi ha més incertesa que mai en relació als possibles pactes de govern.

Nosaltres apostem per unes Terres de l’Ebre fortes i amb poder de decisió en una Catalunya lliure. Qui compartisca este model, hi estarem al costat. Qui avui té més possibilitats de ser al govern, és ERC, perquè ocupem el centre polític d’este país.

En un govern amb qui? Apostarien per un tripartit amb el PSC i els comuns?

Un futur govern s’haurà de fonamentar en programa i en acords. Amb el que avui defensa el PSC després d’haver perdut l’ànima catalanista, ho fa molt complicat. Amb les propostes d’este PSC en matèria lingüística, està invalidat per a governar este país.

El 2021, ERC va guanyar per primera vegada a la circumscripció de Tarragona en unes eleccions catalanes. Veu possible reeditar-ho?

Jo m’he centrat i me centro en les Terres de l’Ebre, i nosaltres aquí optem a guanyar perquè som els únics que defensem les Terres de l’Ebre.

Què ha dixat de fer ERC i, per tant, quina seria la primera mesura si continua governant?

El nou hospital l’hem de portar cap a un punt de no retorn, i això només ho aconseguirem amb consens, sense debat partidista. A banda, la intensitat d’esta legislatura fa que estem a punt d’executar moltes obres i projectes importants, com la C-12, l’Estratègia Delta, l’ampliació del Catalunya Sud.

Però són projectes de consens. No haurien de perillar si ERC passa a l’oposició.

Són projectes de consens però ha calgut que els engegués Esquerra. I al Delta, nosaltres apostem per grans moviments de sorra, i els socialistes aposten per anar reculant, i Junts ni està ni se l’espera. I el transvasament? En la major sequera de la història, el president del país ha fet bandera del seu rebuig a un transvasament i això no havia passat mai. I ha passat no només perquè Esquerra siga al govern, sinó perquè al govern només està Esquerra.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 1 =

Últimes notícies