HomeSocietatLes Terres de l’Ebre tenen 9.944 piscines, una piscina per cada 19...

Les Terres de l’Ebre tenen 9.944 piscines, una piscina per cada 19 habitants

Amb estius cada cop més calorosos, amb onades de calor cada cop més habituals i amb l’absència d’aigua provocada per la sequera, el debat sobre l’elevat nombre de piscines que hi ha a Catalunya s’ha posat damunt la taula. Amb restriccions d’aigua en alguns municipis catalans la controvèrsia sobre la idoneïtat de les piscines, la seua sostenibilitat i el possible malbaratament de l’ús de l’aigua que s’hi fa torna a primera línia. La sequera ha posat en el punt de mira les piscines, també a les Terres de l’Ebre que duplica el nombre de piscines per habitant que té Catalunya.

A les Terres de l’Ebre hi ha 9.944 piscines no cobertes (privades i públiques), una xifra que representa una piscina per cada 19 habitants, segons les últimes dades corresponents a l’any 2023 del Cadastre del Ministeri d’Hisenda. La mitjana catalana se situa en una piscina per cada 40 habitants i l’espanyola, en una piscina per cada 37 habitants. És a dir que mentre per cada 40 habitants a Catalunya hi ha una piscina a les Terres de l’Ebre n’hi ha dos.

El paisatge de la regió de l’Ebre, igual que altres indrets de Catalunya i de la península Ibèrica, s’ha transformat en els darrers 50 anys i les piscines privades han sorgit com a bolets. Si l’aigua tradicionalment s’ha utilitzat per al regadiu d’hortes, la tendència en les darreres dècades ha estat utilitzar-la també per al gaudi privat.

Els municipis amb major nombre de piscines [se pot consultar tot el llistat al quadre publicat] són l’Ametlla de Mar (2.257 piscines), Tortosa (1.705), Roquetes (837), Deltebre (773) i Alcanar (681). Paradoxalment, el major nombre de piscines se concentren al litoral de la costa de l’Ebre, mentre que estes zones de bany artificial se reduïxen significativament a l’interior, especialment a municipis de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre. Així per exemple, segons les dades del Cadastre a Prat de Compte només n’hi ha una, a Paüls i la Pobla de Massaluca, dos; a Caseres, quatre o la Fatarella, Benifallet i la Palma d’Ebre, cinc.

El contrast entre el litoral i l’interior se fa més evident en l’anàlisi de les ràtio de piscina per habitant i constata que no tothom a les Terres de l’Ebre té les mateixes facilitats per a tindre-les al seu abast.

L’Ametlla de Mar i l’Ampolla són els municipis que tenen les ràtios més baixes. A la Cala hi ha una piscina per cada tres habitants i a l’Ampolla, una per cada sis, unes xifres resultat del nombre i mida de les urbanitzacions (Tres Cales i Sant Jordi d’Alfama, entre d’altres) que hi ha en estos municipis del litoral, la població dels quals se triplica com a mínim durant els mesos d’estiu, en bona part per estes segones residències i cases de lloguer totes amb la corresponent piscina. A l’altra cara de la moneda hi trobem Paüls, que té una piscina per cada 278 habitants; Prat de Comte, una per cada 188 habitants i la Fatarella, una per cada 175.

Consum d’aigua

Al Camp de Tarragona (incloent-hi el Baix Penedès) hi ha 30.600 piscines (privades i públiques no cobertes) per a una població de 645.578 persones, la qual cosa significa que hi ha una piscina per cada 21 habitants, una ràtio gairebé igual que a la de les Terres de l’Ebre.

Omplir totes estes piscines un cop a l’any, una bona part amb aigua del minitransvasament que subministra el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), equival a un consum d’aigua que podria oscil·lar entre 1 i 1,5 hectòmetres cúbics.

Els municipis que tenen més piscines, segons el Cadastre, són Calafell (2.742), el Vendrell (2.686), Mont-roig del Camp (2.551), Cambrils (1.672), Cunit (1.527), Tarragona (1.484), el Catllar (1.254), Roda de Barà (1.198) i Reus (1.061). Si incorporéssem a este rànquing els municipis de les Terres de l’Ebre, l’Ametlla de Mar i Tortosa ocuparien la quarta i cinquena posició, respectivament.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 5 =

Últimes notícies