HomeSocietatAlcanar ha celebrat la I Jornada cultural i gastronòmica romanesa

Alcanar ha celebrat la I Jornada cultural i gastronòmica romanesa

L’Ajuntament d’Alcanar ha organitzat la I Jornada cultural i gastronòmica romanesa gràcies a l’impuls i la col·laboració de l’Associació Romanesa d’Alcanar, ARA Burebista. Es tracta d’una iniciativa pionera al territori ebrenc que ha fusionat la gastronomia i la cultura romanesa perquè la ciutadania puga gaudir de diferents experiències que transporten al món folklòric d’aquest país del sud-est d’Europa.

Ara Burebista és l’entitat romanesa més important del nostre territori.  Meritxell Ulldemolins, regidora de Participació Ciutadana de l’Ajuntament d’Alcanar, explica que “amb aquesta entitat, de nova creació, creix el teixit associatiu del municipi, ja que ha estat la primera entitat romanesa formada al territori i registrada a l’Ajuntament d’Alcanar. En aquest sentit, sentim molta satisfacció perquè els i les membres de l’entitat estan molt motivades per organitzar activitats per a apropar-nos la rica cultura romanesa”.  De fet, Alcanar compta amb un dels col·lectius de ciutadans i ciutadanes romaneses més grans de la comarca del Montsià.

La jornada va començar al migdia amb l’acte d’obertura i els parlaments del cònsol general de Romania, Manuel Plesa; l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig; i la presidenta de l’Associació Romanesa d’Alcanar, ARA Burebista, Felicia Cociu.

Foto: Ajuntament d’Alcanar

A la inauguració, el cònsol va mostrar el seu agraïment “pel suport que s’ha donat a la comunitat romanesa de la ciutat” i va convidar “l’entitat a visitar el consolat romanès”. Per la seua banda, Roig va agrair el treball de promoció “de la cultura, les tradicions i la llengua romanesa per part de la primera entitat romanesa al municipi, fomentant la convivència i el diàleg entre el col·lectiu romanès i la societat d’acollida“. Finalment, Cociu va afegir que l’associació també té com a propòsit “motivar els nostres fills i filles en la participació, deixant-los l’herència de sentir-se identificats i orgullosos també com a romanesos i romaneses per no perdre l’idioma i els valors tradicionals de la seua família”.

Seguidament, va tenir lloc el concert de la coral infantil romanesa “Alegretto”, amb cançons tradicionals romaneses i catalanes per un cant a la primavera. A més, també es va comptar amb la col·laboració de Raul Antonio Drimbre, jove de segona generació romanesa que va explicar la seua experiència com a estudiant canareu. La música folklòrica va continuar amb l’actuació  instrumental romanesa de la mà de Rubén Pasca, membre de la Banda Municipal  de Música d’Alcanar. Els espectacles del matí van acabar amb una exhibició de balls tradicionals romanesos a càrrec de l’associació cultural Mihai Eminescu de Tarragona.

A la tarda es podia visitar una exposició de vestits típics tradicionals i indumentària artesanals i també una altra exposició fotogràfica sobre personatges rellevants romanesos. A més, es van celebrar tallers artesanals de pintura d’ous de Pasqua; de preparació del menjar típic romanés sarmale  i de confecció de roba tradicional romanesa. Durant tota la jornada també es va poder gaudir de la degustació i venda de productes gastronòmics de Romania.

A la nit va tenir lloc el certamen folklòric romanés amb l’actuació de Cristi de la Vilcea, Adi de la Bistrita, Ruben Pasca i Ionut Pantiru.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 8 = 11

Últimes notícies