HomeSocietatAlcanar i Paüls reduïxen el cost de la gestió dels residus amb...

Alcanar i Paüls reduïxen el cost de la gestió dels residus amb la millora de la recollida selectiva

TERRES DE L’EBRE // Els municipis de Paüls i Alcanar seran els primers municipis, dins de l’àmbit d’actuació del Copate (Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre) que veuran reduït el cost de la gestió dels residus municipals  per haver millorat els índexs de recollida selectiva. En el cas de Paüls, s’ha passat del 43% al 68% de taxa de recuperació en el primer exercici de canvi de model al porta a porta, i, en el cas d’Alcanar, s’ha passat del 40% de taxa de recuperació bruta el 2018 al 48% el 2019.

“Este resultat positiu, de fer les coses bé, comportarà que per primera vegada els beneficis en reducció de costos repercutisquen directament als municipis”, ha explicat Joan Alginet, president del Copate. I és que, amb el nou contracte de la recollida de residus a les comarques del Baix Ebre i el Montsià, el Copate per primera vegada traslladarà directament els ingressos provinents de la recollida selectiva als ajuntaments en funció dels resultats del cost del tractament de la resta a l’abocador i dels ingressos reals que acaba generant cada municipi pel cànon de retorn. “Servirà perquè els ajuntaments i cada municipi pose en valor la seua feina i els ciutadans entenguen que el resultat de fer una molt bona recollida repercutix en l’economia del seu municipi”, ha insistit Alginet.

 

Paüls generarà un estalvi del 20% 

En el cas de Paüls, s’ha passat del 43% al 68% de taxa de recuperació amb canvi de model al porta a porta, fet que representarà un estalvi de pràcticament el 20% del cost total per al municipi del servei de recollida i tractament de residus. En nombres absoluts Paüls haurà portat a Dipòsit controlat 38 tones menys de resta, amb un estalvi de 40,5€/tona de tractament a abocador i 47,1€/tona de cànon de l’Agència de Residus. Això ha suposat un estalvi de 3.556 euros, ja que s’han portat menys residus a abocador. A més, l’increment de la recollida selectiva ha generat més fracció orgànica, un total de 20 tones més, i 14 tones més de selectiva (paper, vidre i envasos), fet que genera també uns ingressos del retorn del cànon i de la selectiva que generaran uns ingressos de 2.549 euros. Així, si se suma l’estalvi per la reducció de la resta i l’increment dels ingressos de retorn, en total Paüls sumarà un benefici fiscal de 5.906 euros, a qual cosa representa un estalvi del 20% del cost total de la recollida i tractament de residus, segons detallen des del Copate.

Estalvi del 6% a Alcanar En el cas d’Alcanar, s’ha aconseguit incrementar un 8% la taxa de recuperació introduint més contenidors de selectiva i ampliant la recollida de fracció orgànica a l’àmbit d’Alcanar Platja, i s’ha passat del 40% de taxa de recuperació bruta el 2018 al 48% el 2019. “Per a un exercici complet, les previsions serien que s’han incrementat en 260 tones de recollida selectiva, un 20%, i lògicament s’ha disminuït la resta, en concret un 12%. Les primeres aproximacions situen l’estalvi en 30.000 euros en costos de tractament i cànon de resta, i uns més ingressos en recollida selectiva al voltant dels 18.000 euros”, detalla en un informe la tècnica del Copate Mercè Mariano. En total el benefici fiscal que obtindrà Alcanar serà d’uns 48.000 euros per a l’exercici 2020, dada que representa un 6% del seu pressupost en la gestió dels residus.

 

Continuar millorant

Dels 24 municipis de l’àmbit del Copate, actualment 22 es troben amb taxes de reciclatge per sobre de la mitjana de Catalunya, mentre que n’hi ha dos que es troben per sota d’esta mitjana. “Hem de detectar allò que està fallant i els municipis que es troben per sota de la mitjana catalana saber per què passa. De vegades es pot invertir la tendència en petites accions de reforç de les illes de contenidors”, ha explicat Alginet.

Des dels serveis tècnics del Copate advertixen que cal millorar la taxa de recuperació (52%) dels municipis de l’àmbit del Copate per a aconseguir una reducció de costos en els pròxims anys, ja que les xifres actuals són insuficients. “Si es continua portant el 50% dels residus a instal·lacions finalistes com un abocador, implicarà un encariment acusat de la despesa de tractament de residus”, ja que està previst que el 2024 s’incremente substancialment el preu per tona de resta que entrarà a abocador, que passara de 47,1€/tona a 71,6€/tona. Així, si es manté el 52% de taxa de recuperació i prenent com a exemple les 26.395 tones de resta que van produir els municipis de l’àmbit del Copate l’any 2019, els costos de tractament s’incrementarien en 800.000 euros l’any 2024. “Només fent avenços en la millora de la qualitat i quantitat de la recollida selectiva, introduint models més personalitzats i afavorint la recollida de la selectiva, podran permetre revertir esta tendència i mantenir o, si s’assolixen nivells d’excel·lència, alleugerir feblement la despesa actual”, insisteixen des del Copate.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 2 =

Últimes notícies